Hlavní obsah

Na Zlínsku onemocněli skauti úplavicí

Právo, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Celkem 23 lidí na Zlínsku v posledních dnech onemocnělo bacilární úplavicí, dvaadvacet z nich jsou účastníci skautského tábora v Prlově. Hospitalizováno bylo třináct dětí.

Článek

"Za uplynulé tři roky jsme hospitalizovali jen dva pacienty s tímto onemocněním. Letos se s bacilární úplavicí setkáváme poprvé a hned se jedná o epidemii. Postihla většinu z 20 dětí a sedmičlenného dospělého personálu zmíněného tábora. V rámci pohotovostní služby k nám přivezli 13. července po 17. hodině několik dětí a na oddělení jsme přijali tři jedenáctileté chlapce, u kterých byl průběh bacilární úplavice nejhorší. Lůžková kapacita oddělení nám nedovolila přijmout víc pacientů, protože zde jsou hospitalizováni i jiní nemocní. Deset dalších skautů bylo proto umístěno ve vsetínské a tři v uherskohradišťské nemocnici," sdělil primář infekčního oddělení Baťovy krajské nemocnice Štefan Szabó. Ostatní táborníci, u kterých lékaři onemocnění zjistili, jsou pod jejich kontrolou doma.

Starosta z nemoci strach nemá

"Zavlečení nemoci do obce se nebojím. Tábořiště je dva, tři kilometry v lese, na samotě,"  řekl Právu starosta Prlova Ladislav Gargulák a dodal: "Skauti se nemohli nakazit z místních zdrojů, všechno včetně zdroje vody je prověřené. To musel někdo s bacilem už přijet,"

O tom, že skauti z Luhačovicka tábor opustili, se starosta dozvěděl náhodou. "Šel jsme kolem do lesa, když jsem viděl oheň a dozvěděl se od lidí, co tam pálili stanové podsady, o úplavici. Měl tam přijet ještě jeden turnus, ale tábořiště se muselo zrušit."

Skaut si úplavici mohl přivézt z Egypta

"Předpokládáme, že k epidemii došlo importem z Egypta. Jedno z dětí se deset dní před nástupem na tábor vrátilo právě odtamtud. Už v Egyptě mělo i se svými rodiči průjmové onemocnění," vysvětlil primář.

Jeden ze tří malých pacientů byl v pátek propuštěn a zůstane v domácí izolaci. "Kontrolními stolicemi u něho budeme sledovat nosičství bacila onemocnění," uvedl primář s tím, že ostatní dva chlapci zůstávají zatím v izolaci na infekčním oddělení zlínské nemocnice.

Bacilární úplavice je akutní střevní onemocnění, které se projevuje častými průjmy provázenými intenzivním nutkáním na stolici, vysokou horečkou a bolestí břicha.

Anketa

Obáváte se epidemií na letních táborech?
Ano
35,4 %
Ne
62,5 %
Nemám názor
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 48 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám