Hlavní obsah

Na výchovné od státu stále čekají tisíce penzistek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimálně devíti tisícům důchodkyň úřady ani po čtvrtroce nezačaly v březnu vyplácet výchovné 500 korun k penzi za dítě, které podle zákona mají dostávat od ledna jako součást starobního důchodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česká správa sociálního zabezpečení a ministerstvo práce se hájily časovou tísní vyvolanou změnou legislativy na konci loňského roku a slibovaly, že penzistky dostanou vyrozumění o výchovném a doplatek za první kalendářní měsíc do konce letošního ledna. To se ale ve všech případech stále nestalo.

Na zákonem garantovaný bonus k důchodu čekají i některé bývalé zaměstnankyně resortu vnitra, který důchod vyplácí sám. „Ještě mi to nechodí, ale na úřadu slíbili, že bude. Prý na to mají devadesát dní,“ sdělila Právu paní Blanka ze Slaného, která vychovala čtyři syny.

Zjišťují nějaké osobní údaje, včetně toho, kde je manžel, se kterým jsem rozvedená už 50 let
důchodkyně Jana

Od letošního ledna vznikl automaticky nárok na výchovné téměř 1,4 milionu seniorek. Sociální správa podle mluvčí Jitky Drmolové evidovala k polovině března 9018 podnětů s chybně zpracovaným výchovným.

NKÚ: Důchody jsou časovaná rozpočtová bomba

Ekonomika

Krácení u „cizinek“

Většina žen, kterým nebyl automatizovaně zvýšen starobní důchod o výchovné za správný počet dětí, se obrací na okresní správy sociálního zabezpečení. „Správy vždy podněty a tvrzení žen ověří. Další postupy a doba řešení situace se pak liší podle výsledku ověření. Pokud opravdu byla nalezena chyba v evidenci, je výchovné doplaceno, nebo naopak odňato,“ řekla Drmolová.

Problém s nevyplaceným výchovným, o nějž se má starobní důchod navýšit, se týkal po Novém roce na sociální správě také desítek tisíc žen, které přešly do starobního důchodu z invalidního. Stále ale ještě čeká třeba i paní Jana z Ústí nad Labem, bývalá zaměstnankyně ministerstva vnitra, které jí vyplácí důchod už deset let.

„Hospodářská správa ministerstva vnitra to zdůvodňuje tím, že jim to nikdo neřekl a nedostali žádný pokyn. Navíc zjišťují nějaké osobní údaje, včetně toho, kde je manžel, se kterým jsem rozvedená už 50 let,“ sdělila Právu Jana.

„Ministerstvo vnitra, stejně jako ostatní orgány sociálního zabezpečení – sociální správa, ministerstva spravedlnosti a obrany – koná přesně podle toho, co mu zákonodárce uložil,“ uvedla v reakci mluvčí vnitra Hana Malá.

Důchody se budou valorizovat podle inflace a věk odchodu do penze se nezmění, slibuje Jurečka

Domácí

Možnost zvýšit starobní důchod o 500 Kč měsíčně za každé vychované dítě byla vložena do zákona o důchodovém pojištění, podle jehož přechodných ustanovení se penze přiznaná před 1. lednem 2023 zvýší ženám bez žádosti, pokud byl důchodový věk stanoven s ohledem na počet vychovaných dětí.

Jinak se podle Malé starobní důchod zvýší pouze na základě žádosti podané na předepsaném tiskopisu.

V některých případech jsou problémy s evidencí, ale vyskytují se i další. Jak už Právo upozornilo, výchovné v plné výši nebylo přiznáno tisícům důchodkyň kdysi pracujících na Slovensku či jinde v zahraničí.

Místo tisícovky 423 Kč

„Děti jsem nevychovávala v cizině, ale ve společném státu ČSSR, resp. ČSFR. Péče o ně mi byla započtena při podání obou žádostí o důchod v České i Slovenské republice. Oba mí synové žijí od roku 1994 v Česku. Vystudovali, založili rodinu a pracují zde, pečují o své děti a odvádějí daně i sociální a zdravotní pojištění. Domnívám se proto, že výchovné bych měla obdržet v plné výši,“ napsala Právu paní Jaroslava Machalíková z České Třebové.

Za dvě děti nyní pobírá místo tisícovky krácené výchovné 423 Kč. „Jako jediný důvod pro částečné snížení výchovného jsem snad ochotna uznat, že v cizině, tedy na Slovensku, jsme žili jeden rok po rozpadu republiky – nikoli však z vlastní iniciativy, ale kvůli politickému rozhodnutí vlád,“ do­dala.

Ministerstvo práce přislíbilo, že sjedná v těchto případech nápravu.

Ministerstvo prověří, zda někteří žadatelé o výchovné o děti opravdu pečovali

Domácí

Správa řeší i spory rodičů

Výchovné má podle zákona náležet tomu z rodičů, který zajišťoval výchovu konkrétního dítěte v největším rozsahu. V drtivé většině se jedná o ženy.

Muži, pokud o dítě primárně pečovali oni, si o výchovné musí požádat, protože úřady u nich dosud neevidují žádné informace o výchově potomků.

Ti, kteří byli v důchodu už loni, mohou žádosti podávat od loňského září do 31. prosince 2024, jinak jim nárok na výchovné zanikne.

Od letošního ledna pak musí o výchovné žádat všichni lidé, kteří jdou do penze, tedy i ženy. Od září je evidováno už přes 42 tisíc samostatně podaných žádostí.

Sociální správa už vede správní řízení kvůli sporům rodičů či jiných osob o to, kdo z nich pečoval o děti ve větším rozsahu.

„Na některých okresních správách již byla sporná řízení v lednu zahájena a nyní probíhají. Jejich přesný počet však není znám. Soudnímu přezkumu podléhají až případná rozhodnutí o odvolání,“ řekla mluvčí Jitka Drmolová.

PŘEHLEDNĚ: Kdo má nárok na výchovné a co musí udělat

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám