Hlavní obsah

Demonstranti dorazili k budově Úřadu vlády ČR

Aktualizováno

Na Václavském náměstí v Praze se v neděli odpoledne opět sešli lidé na protivládní demonstraci s názvem Česko proti bídě. Následně vyrazili na pochod Prahou a před půl šestou dorazili k úřadu vlády. Demonstraci svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Policie zajistila jednoho muže, který hodil plechovku na odpůrce demonstrace.

Živě: Demonstrace Česko proti bíděVideo: Novinky, ČTK

 
Článek

Demonstranti se na Václavském náměstí scházeli před 14. hodinou, kdy byla oficiálně zahájena. Podle reportéra Novinek byly na místě tisíce lidí, odpůrců bylo asi 300.

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl po jejím začátku řekl, že demonstranti tentokrát nechtějí sundat ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Podle něj chtějí konec současné vlády, kterou nazval Fialovou bídou.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Václavské náměstí zaplnil dav během demonstrace Česko proti bídě, kterou uspořádal předseda strany PRO Jindřich Rajchl

Na Václavském náměstí se demonstruje proti bíděVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Protestující na Václavském náměstí měly české vlajky a transparenty s nápisy jako „Pryč z NATO“, „Ne válce“ nebo „Prolhaná vláda a média“. Při skandování nejčastěji volají po demisi vlády, kterou Rajchl označil za sebranku.

Moderátor demonstrace upozornil přítomné, aby se nenechali kýmkoliv vyprovokovat. Takové provokatéry mají demonstranti oznamovat policii.

Pochod z Václavského náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Foto: Novinky

Jeden z protestujících si před Úřad vlády přinesl dildo

Na demonstraci byla k vidění také hesla jako: Fialová vláda, co nám bere peníze a práva; Prolhaná vláda a média; Lidé by se neměli bát své vlády, vláda by se měla bát svého lidu nebo Svět bez válek je možný.

Mezi odpůrci demonstrace se objevil také starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, který přes sebe přehodil ukrajinskou vlajku.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný stál s podporovateli Ukrajiny před Národním muzeem a vyměňoval si slova s demonstranty, kteří na něj křičeli „řeporyjské prase“

Po skončení programu na Václavském náměstí, kde vedle Rajchla řečnili také senátorka Jana Zwyrtek Hamplová nebo právník Ondřej Dostál, vyrazili protestující k Úřadu vlády ČR. Tam dorazili před půl šestou odpoledne

Někteří zůstali u budovy Úřadu vlády i po skončení akce a budou u něj nocovat ve spacích pytlech.

Demonstranti u Úřadu vlády ČRVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Terčem transparentů se stala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Demonstrace Česko proti bídě

Na poklidný průběh nedělní demonstrace dohlíželo několik stovek policistů spolu s antikonfliktním týmem.

„Policisté již zajistili jednoho muže, který je podezřelý z přestupku, protože hodil plechovku do davu lidí u Národního muzea (tam jsou shromážděni odpůrci demonstrace – pozn.red.),“ řekl kolem 15:30 Novinkám mluvčí policie Jan Daněk. Policie podle něj neuvádí odhady počtu osob na demonstraci.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Jeden z demonstrantů ukazuje prostředníčky směrem ke skupince s ukrajinskými vlajkami u muzea

Ze stadionů do ulic. Rajchl sází na agresivitu

Domácí

Rajchl už dříve uvedl, že pokud vláda nepřijme požadavky demonstrantů, mezi které mimo jiné patří zestátnění ČEZu, opuštění systému obchodování s emisními povolenkami či ukončení dodávek vojenského materiálu Ukrajině, přistoupí k blokádě vládních budov.

V posledních dnech ale svá vyjádření mírnil, demonstranti by tak měli podle popisku k svolané demonstraci vytvořit před Úřadem vlády ČR „lidský řetěz proti bídě“.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Skupinka s ukrajinskými vlajkami byla během demonstrace před Národním muzeem

Po skončení poslední demonstrace, kterou strana PRO svolala na Václavské náměstí 11. března a které se účastnilo několik desítek tisíc lidí, došlo před budovou Národního muzea ke střetu s policií, kdy se několik stovek protestujících snažilo vniknout do budovy muzea s cílem strhnout vyvěšenou ukrajinskou vlajku.

Policie tehdy zadržela dvacet lidí, tři policisté během střetu utrpěli zranění a museli být převezeni do nemocnice.

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, 18 lidí skončilo v poutech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám