Hlavní obsah

Na tu hrůzu nikdy nemůžete zapomenout, říká newyorský hasič

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Dvacáté výročí tragických teroristických útoků na Spojené státy americké si v sobotu 11. září 2021 připomněl Sbor dobrovolných hasičů Prahy 1 tradičním pietním aktem u pomníku na pražské Kampě 20. Prahu při této příležitosti navštívil newyorský hasič James Manahan, který po útocích na dvojčata pomáhal. Uvedl, že na tragédii se nedá zapomenout. Sám se také dodnes potýká s následky v podobě zdravotních problémů.

Na tu hrůzu nikdy nemůžete zapomenout, vzpomínal v Praze newyorský hasič, který zasahoval po pádu dvojčatVideo: Novinky

 
Článek

K newyorskému hasičskému sboru (FDNY) James Manahan nastoupil v roce 1978. Po útocích z 11. září 2001 se v následujících dnech a týdnech podílel jako jeden z velitelů na záchranných pracích v troskách budov i následné likvidaci trosek, v nichž přišel o desítky kamarádů a kolegů.

„Na to nemůžete nikdy zapomenout, při každém výročí se vzpomínky vracejí v přesných detailech. Přijel jsem ve chvíli, kdy spadla druhá věž, museli jsme zorganizovat hledání přeživších. Nedokážu si představit, že by se někomu stalo něco horšího,“ říká Manahan.

Uvedl, že na vzpomínkovém aktu v Praze už několikrát byl a podpora ostatních hasičů z cizích zemí ho dojímá.

Foto: Novinky

Na místě byly pražské záchranné složky.

V roce 2010 nechali dobrovolní hasiči Prahy 1 z úcty k profesionalitě a hrdinství hasičů newyorského hasičského sboru, kteří při útocích zahynuli, zhotovit bronzovou pamětní desku, která 11. září a oběti připomíná.

Jak si Češi pamatují útok na Dvojčata: Co to je za debilní film, ptala se Holubová

Domácí

Deska je upevněna na žulovém kvádru, kterému dominuje bronzový odlitek helmy amerických hasičů. Památník je umístěn uprostřed pražské Kampy, tedy v místě, které bylo jen o několik měsíců později zkoušeno povodní a jeho obyvatelé osobně pocítili, jak důležitá je obětavá práce hasičů při záchraně životů a ochraně majetku.

S následky bojují hasiči i dvacet let po tragédii

Manahan také poznamenal, že kromě toho, že mnoho hasičů na místě při pracích zemřelo, valná většina z nich dodnes trpí nejen psychickými ale i jinými zdravotními problémy.

„265 hasičů zemřelo na nemoci po zásahu, 75 procent trpí dlouhodobými zdravotními následky včetně mě, přes 3000 hasičů mělo rakoviny, které jsme monitorovali. A jsou zde samozřejmě psychické nemoci související s tímto neštěstím,“ říká Manahan.

Foto: Novinky

U pomníku byly položeny věnce.

Ten během své další kariéry působil jako velitel sekce plánování a řízení mimořádných událostí FDNY, účastnil se záchranných prací v New Orleans během krize způsobené hurikánem Katrina v roce 2005 nebo korigoval tým hasičů při zásazích po bouři Sandy v roce 2012.

Součástí sobotní pietní vzpomínkové akce v Praze bylo i připomenutí 10. výročí vzniku Jednotky sboru dobrovolných hasičů Praha 1.

Ta od září 2011 do 30. dubna 2021 zasahovala u 246 mimořádných událostí. Z toho šlo v bezmála 150 případech o technickou pomoc, tedy u případů, jako jsou dopravní nehody, čerpaní vody ze zatopených prostor nebo události spojené se silným větrem, spadanými stromy či bojem s povodněmi. Sami nebo ve spolupráci s jinými pak také zlikvidovali 31 požárů.

Vystoupil jsem z tramvaje a začal lovit stanice, vzpomíná na „dvojčata” Grygar

Domácí

V několika případech se jednotka spolupodílela na likvidaci následků úniku nebezpečných chemických látek a kapalin a hasiči také pomáhali v souvislosti s koronavirem. V 60 případech byla jednotka nasazena při dekontaminaci a dezinfekci prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám