Hlavní obsah

Na Třeboňsku začíná výlov největšího českého rybníka Rožmberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboňsko

Vypouštění rybníků a výlovy ryb patří neodmyslitelně k podzimu. Hlavním centrem výlovů jsou již tradičně jižní Čechy, zejména Třeboňsko. V pátek 13. října ráno startuje výlov největšího rybníka Rožmberk. Díky kameře Novinek u toho můžete být živě.

Živě: Výlov rybníka RožmberkVideo: Novinky

 
Článek

Rožmberk je se svou rozlohou 647 hektarů největším rybníkem nejen Třeboňska, ale také celého Česka. Výlovy tam potrvají do neděle 15. října. Do práce se rybáři v gumových oblecích a vysokých holínkách pouští brzy ráno. S přípravami začínají už před sedmou hodinou a postupně zatahují ryby do sítí.

Tato podívaná láká často i diváky z řad veřejnosti. Z hráze sledují tradiční rybářské řemeslo, jehož postupy se v některých ohledech po celá staletí prakticky nezměnily.

Třeboňští rybáři plánují od října do listopadu vylovit z desítek rybníků asi osmdesát tun tržních ryb, jako jsou candáti, štiky, amuři nebo okouni, a asi padesát tun vánočních kaprů. Zdražovat oproti loňsku nechtějí.

Startují podzimní výlovy. Jihočeští rybáři vyloví krále rybníků i Svět

Domácí

„My jsme loni zvedli cenu, která odpovídala zvýšení nákladů a měla by zůstat. Za kilogram kapra tak lidé zaplatí sto devatenáct korun,“ řekl již dříve deníku Právo Josef Malecha z Rybářství Třeboň.

S výlovy nezůstanou pozadu ani u dalších rybníků, postupně přijde na řadu například Horusický rybník, rybník Dvořiště a od 6. do 8. listopadu pak známý rybník Svět.

Rybářství Hluboká začalo lovit 9. října na rybníku Voblánov, následovat ho bude druhý největší český rybník Bezdrev či rybník Blatec. Kompletní přehled najdou zájemci mimo jiné na stránce jiznicechy.cz.

Král rybníků Rožmberk zachránil Prahu před velkou vodou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám