Hlavní obsah

Na střední školy nastoupilo málo dětí, školy se mohou rušit a slučovat

Právo, Marek Přibil

Školní rok začíná špatnou zprávou pro učitele i některé studenty. Do prvních ročníků středních škol a učilišť nastoupilo ve středu o 16 tisíc dětí méně než loni. Ministerstvo proto doporučí krajům školy postupně rušit a slučovat. Řada kantorů tak zřejmě přijde o místo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Výrazný demografický pokles z minulých let, který začíná sužovat střední školy všech typů, navíc brzy dorazí na vysoké školy,“ upozornil včera ministr školství Josef Dobeš (VV).

V současnosti jsou mnohé třídy naplněné jen z 60 procent. Do listopadu by proto chtěl ministr krajům představit model ideální školy, podle něhož by pak měly pozměnit síť svých škol.

"Jsou kraje, kde se dá skutečně velmi dobře síť škol srovnat, kde se dá velmi dobře srovnat krajský normativ. Připravuji modelovou situaci, jež by měla být pomůckou jak pro mě samotného, tak pro hejtmany,“ řekl Dobeš Právu.

Tento systém má pomoci zefektivnit síť základních a středních škol. „Dostali bychom se na daleko vyšší obsazenost a popřípadě by došlo k efektivnímu slučování škol,“ potvrdil nový mluvčí školství Václav Koukolíček.

Ubudou tisíce žáků

Ministerstvo též slibuje, že i výsledky státních maturit, které čeká ostrý start v květnu 2011, rozliší kvalitní školy a krajům poskytnou vodítko při rušení škol. Provoz poloprázdných zařízení je totiž velmi drahý.

Zatímco loni přijaly střední odborné školy 62 400 nových žáků, letos zasedne do lavic poprvé jen 54 200 studentů. Učilištím ubude také 8000 nových žáků, do prvních ročníků nastoupí jen 32 700 učňů. Nejméně se demografický pokles dotkl gymnázií, kam loni nastoupilo 25 tisíc studentů a letos jen o 200 dětí méně.

Populační propad by se však měl za pár let zastavit. Už nyní roste počet dětí ve školkách a na 1. stupních základních škol. „Je to potěšující trend, i když míra toho nárůstu není zdaleka tak výrazná, jak bychom potřebovali,“ podotkl Dobeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám