Hlavní obsah

V Oloví byli lidé bez elektřiny 40 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zhruba čtyřicet hodin byla až do středeční takřka páté hodiny večerní bez elektrického proudu většina domácností v Oloví na Sokolovsku. Asi padesát rodinných domků v tomto podkrušnohorském městečku ještě na připojení čeká. Elektrické vedení v noci na úterý potrhaly popadané stromy, které se lámaly a vyvracely pod těžkým sněhem.

Foto: Foto MěÚ Oloví

Popadané stromy přetrhaly elektrické vedení do Oloví

Článek

„Právě se podařilo obnovit dodávky elektřiny do domů, které jsou napojeny na vysoké napětí,“ uvedl ve středu krátce před pátou hodinou večer starosta Oloví Jiří Mikuláš (nez.) s tím, že elektřina nešla takřka čtyřicet hodin.

„Skupina ČEZ to vyřešila tím, že nám přivezla velké dieselové agregáty, které nám vyřešily panelové domy, kotelny, mateřskou a základní školu,“ pokračoval starosta. „Teď se pracuje ještě na obnově dodávek na nízkém napětí, na které je napojeno asi čtyřicet až padesát rodinných domků. Jedná se o Radniční ulici a pak domky dole u řeky Svatavy,“ pokračoval starosta v podvečer.

Co nejvíc lidi trápí, je maso v mrazáku. To nejvíc brečeli
starosta města

„Víme o tom a od úterý na tom pracujeme,“ uvedla krátce po poledni Právu mluvčí skupiny ČEZ pro západní Čechy Soňa Holingerová k obnově dodávkám proudu do Oloví. „Tam, kde to šlo, byly použity dieselagregáty, a dodávky v celé městě by měly být ještě ve středu obnoveny,“ pokračovala mluvčí. „Bylo tam popadaných do drátů vedení obrovské množství stromů a nebylo možné elektřinu do města přivést z jiné strany,“ dodala Holingerová.

Na Sokolovsku pod těžkým sněhem padaly stromy. Hasiči museli řešit i teplo pro slepice

Krimi
Foto: Foto MěÚ Oloví

Zlomený stožár vysokého napětí

Dieselagregáty neumožňovaly používání všech běžných elektrospotřebičů, protože jejich výkon je omezený. „Rozeslali jsme mobilním rozhlasem lidem, aby omezili používání elektrických spotřebičů. Kdyby všichni používali vše, na co jsou zvyklí, tak ty generátory to nemusí zvládnout,“ popisoval dění ve městě starosta Oloví, který nemá informace od obyvatel města, že by někdo v následku chybějících dodávek elektřiny například kvůli chladu onemocněl.

„Horší je, že v těch rodinných domcích, kde ta elektřina stále nejde, tam bydlí většinou senioři. A tam máme trošku obavy, aby to nemělo dopady na jejich zdraví,“ poznamenal starosta, který nabídl lidem bez elektřiny, že si mohou dobít mobily a další zařízení na radnici a na základní škole se vysprchovat. „Nabít si mobil přišlo na radnici docela dost lidí,“ řekl Mikuláš. „Co nejvíc lidi trápí, je maso v mrazáku. To nejvíc brečeli. Jinak všechno ostatní nějak přežili,“ uzavřel starosta.

Sníh v Německu si vyžádal mrtvé při nehodách, žáci nocovali s učiteli ve škole

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám