Hlavní obsah

Na Sněžce se prohnal orkán, vítr v Česku lámal stromy a ničil střechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Sněžce v Krkonoších dosáhl v pátek večer vítr síly orkánu. Vichr zasáhl v noci na sobotu a ráno hlavně sever Čech, ale i střední Čechy, Vysočinu a jih Moravy. Popadané stromy zablokovaly několik silnic i železniční tratě. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Článek

Na nejvyšší české hoře foukal v pátek celý den a večer vítr o průměrné rychlosti mezi 30 až 40 metry za sekundu, což je až 144 kilometrů za hodinu. Vítr přitom dosahuje síly orkánu už při rychlosti kolem 108 kilometrů v hodině.

Na dalších místech zaznamenali meteorologové orkán jen v nárazech. Třeba na Milešovce uprostřed Českého středohoří foukal vítr místy silou až 130 kilometrů v hodině, na Šeráku v Jeseníkách skoro 119 kilometrů v hodině.

Stromy popadané na silnice a železnice nadělaly zřejmě nejvíc práce hasičům v Ústeckém kraji, kde v noci vál vítr rychlostí kolem 90 kilometrů v hodině. Zablokovaná byla silnice z Jilemnice na Roztoky na Semilsku. Kvůli stromům se zastavila doprava také na trati Osek - Moldava v Krušných horách.

Třikrát hasili oheň v lese 

Vichr navíc komplikoval likvidaci požárů, hlavně na Českolipsku museli třikrát hasit oheň v lese. Ve středních Čechách měli hasiči nejvíc zásahů na Mladoboleslavsku a Mělnicku. Zprůjezdnit museli třeba železniční trať před Bělou nad Bezdězem na Mladoboleslavsku, kam spadl strom. Polámané stromy podle dostupných informací nikoho nezranily.

Bez zranění se obešly také zásahy na Jihlavsku, Žďársku a Třebíčsku. Na poliklinice ve Žďáru nad Sázavou museli hasiči zajistit uvolněné plechy na střeše. V Pelhřimově spadl strom na auto. Uvolněnou střechu a strom spadlý na obytný dům a na rekreační objekt odstraňovali i na jihu Moravy. Podle meteorologů by se ale situace již měla uklidňovat a do konce víkendu vítr postupně zeslábne. V neděli bude dosahovat rychlosti zhruba 10 až 25 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám