Hlavní obsah

Na Sněžce je extrémní počasí, řádí orkán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na vrcholu Sněžky panují v sobotu dopoledne extrémní klimatické podmínky, varovala horská služba. Nárazy větru dosáhly již ráno rychlosti přes 118 kilometrů v hodině, a před polednem se dostaly na téměř 125 kilometrů v hodině, což odpovídá sílu orkánu. Kvůli tomu nejezdí ani horní úsek lanovky a pocitová teplota se pohybuje hluboko pod bodem mrazu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Vrchol Sněžky

Článek

Aktuální teplota na vrcholu nejvyšší české hory je podle údajů meteorologické stanice na Poštovně -4,3 °C, ale pocitová kvůli silnému větru odpovídá -15,5 °C.

Vedle zledovatělého terénu se turisté musí na vrcholu připravit rovněž na silné poryvy větru, který v nárazech dosahuje rychlosti orkánu. Nejvyšší rychlost větru byla zaznamenána v 11:25, kdy v nárazech dosáhl téměř 125 kilometrů v hodině.

„Pokud se na Sněžku vůbec vydáte, doporučujeme použití nesmeků, popřípadě maček,“ varovala Horská služba, podle níž na vrcholu panují „extrémní klimatické podmínky“.

Klima na Sněžce, která s výškou 1603 metrů ční nad ostatní krkonošské hřebeny, je specifické a odpovídá podmínkám ve výškách velehorských.

S kamerou na zledovatělé Sněžce. Ten smrtelný pád jsem viděl, nic příjemného, říká záchranář

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám