Hlavní obsah

Na silnicích přibývá smrtelných nehod seniorů

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se stárnutím populace přibývá v Česku dopravních nehod, jejichž oběťmi jsou senioři. Za loňský rok jich zahynulo 121, což byla téměř čtvrtina ze všech smrtelných obětí silničního provozu.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

„Tato smutná bilance pokračuje i letos, kdy za leden až srpen zemřelo na silnicích 78 seniorů a 315 utrpělo těžké zranění,“ řekl Tomáš Neřold, pověřený vedením oddělení BESIP ministerstva dopravy.

Řidičů ve věku nad 65 let je v České republice už 1,3 miliónu, tedy 19 procent ze všech motoristů. Na celkovém počtu nehod se přitom loni podíleli 28 procenty. „Dá se očekávat, že podíl seniorů na dopravních nehodách bude nadále růst. Se zvyšujícím se věkem navíc stoupá riziko, že zranění utrpěné při nehodě bude smrtelné,“ upozornil Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Člověk ve vyšším věku skutečně potřebuje více času, aby si správně vyhodnotil situaci v silničním provozu, a jeho reakce jsou pomalejší. Agentura Echopix proto v září odstartovala kampaň Senior bez nehod. Do konce příštího roku se v jejím rámci uskuteční v celém Česku 300 přednášek formou divadelních scének spojených s odborným výkladem a audiovizuální prezentací. Podílet se na tom budou herci i dopravní experti.

„Když na tuto akci přijde do kulturního domu či kina v průměru padesát lidí, bude v kampani Senior bez nehod při 300 přednáškách přímo osloveno celkem 18 tisíc seniorů. Navíc agentura plánuje i klipy v televizi či na internetu zaměřené nejen na seniory za volantem, ale i na starší chodce a cyklisty,“ informoval Neřold.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám