Hlavní obsah

Na seznamy spolupracovníků StB se stály fronty

– PRAHA/BRNO
ČTK, Jan Chmelíček, Zdeněk Seiner, Tomáš Urban

Více než stovka lidí si dnes ráno našla cestu na pražské sídliště Dědina. Pracovníci ministerstva vnitra zde začali vydávat dotisky oficiálních seznamů spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti (StB). V Brně se ráno na svazky čekala fronta.

Článek

Součástí seznamů je i nový dodatek obsahující proti původní verzi dalších zhruba 9000 jmen. Kompletní seznamy se rozdávají zdarma, váží 12 kilogramů. Někteří lidé se pro ně k archivu ministerstva vnitra do obce Kanice v okrese Brno-venkov vydali pěšky. Z Brna je to přitom 15 kilometrů.

Před otevírací osmou hodinou tam čekalo 15 lidí. "Pár lidí tu u brány čekalo od šesté hodiny ráno," řekla praporčice Iva Dvořáková, která balíky zatavené v plastu a převázané páskou v prostorách vrátnice vydává

Brněnský archiv dostal 250 seznamů a 50 připadnou knihovnám a dalším veřejným institucím. Za dvě a půl hodiny si lidé odnesli ze zbylých dvou stovek polovinu, sdělil vedoucí archivu Svatopluk Vican.

"Chci se podívat, kdo na mě a mého otce udával, jisté podezření mám, ale musím si to nějak potvrdit," řekl jeden starší muž z Brna, který si pro seznamy přišel.

Přicházejí senioři, příslušníci střední generace, spíš výjimečně mladí lidé. O své motivaci však nechtějí příliš mluvit. "Pozor, nefotit," volá muž podsadité postavy, nakládající svůj balík cenných informací do kufru taxíku. "Ještě nejméně deset let to není moc bezpečné," vysvětluje muž a usedá do vozu.

"Prostě mne to zajímá,"vysvětluje jiný muž svoji motivaci k dlouhé cestě a důkladně přivazuje objemný balík čtrnácti knih k nosiči svého bicyklu. "Budeme si v tom po večerech číst. Jsem přesvědčen, že se tam dozvím mnoho zajímavého a hlavně užitečného," tvrdí další člověk středních let. Zda měl zamlada sám zkušenosti s tajnou policií, to však upřesnit nechce.

Na Dědině lidé spořádaně čekali

V informační kanceláři Úřadu městské části Praha 6 v objektu Delta na Dědině je podle informací ministerstva vnitra k dispozici 800 seznamů.

"Máme po třech hodinách ještě asi polovinu z osmi set seznamů," řekl Právu zástupce ředitele odboru archivní a spisové služby ministerstva vnitra Pavel Brunnhofer.

Na dotaz, proč bylo pro vydávání materiálů tak odlehlé místo jako sídliště Dědina, ležící na samém kraji Prahy, odpověděl: "Po problémech při prvním vydávání v březnu, kdy docházelo tlačenicím, které mnohdy hrozily přerůst ve rvačky, jsme zvolili klidné místo. Kdo má o to opravdu zájem, ten sem dojede."

Jel přes celou Prahu

Jiný názor měl ovšem Přemysl Čížek, který bydlí v Nuslích a pro seznamy absolvoval cestu téměř přes celou Prahu. "Strávil jsem celé mládí v koncentráku v Jáchymově, od třiadvaceti do třiceti let. Kdyby se někdo zamyslel, asi by ho napadlo, že zájem budou mít především ti, kteří prošli bolševickým vězením. A pro tyto lidi je cestování městskou dopravou na kraj Prahy poměrně náročné. Ještě štěstí, že na ministerstvu vnitra nerozhodli, že to budou distribuovat ve Slaném," postěžoval si starý muž.

Zatímco vydávání první verze tištěných seznamů v objektech ministerstva vnitra skončilo v březnu nadávkami a tlačenicí nespokojených lidí, na něž se již nedostalo, dnes stáli zájemci spořádaně ve frontě. Na pořádek před výdejním místem dohlíží hlídka městské policie.

V Pardubicích se po seznamech zaprášilo

Už v pondělí večer před setměním, sotva se přehnala nad Pardubicemi bouřka, začali se trousit první lidé k budově archivní a spisové služby ministerstva vnitra na Zborovském náměstí. Měli před sebou i jedenáct hodin čekání na chvíli, kdy se středisko otevře a začnou se vydávat seznamy spolupracovníků StB v doplněné verzi. Další lidé přijížděli ráno. "Dostali jsme 240 seznamů a rozdali je všechny do jednoho," potvrdil Právu vedoucí pardubického střediska Václav Slejška.

Za 40 minut pracovnice střediska vylepila na dveře papír s jasným textem: Seznamy už nejsou.

Dotisk

Oficiální seznamy agentů StB vyšly v březnu nákladem 3000 výtisků. Původní seznam obsahoval 75 000 jmen spolupracovníků komunistické tajné služby a 3150 jmen lidí, kteří komunistické rozvědce dávali informace ze zahraničí. Podle zákona do něj mohli být zařazeni ti agenti, kteří mají nyní české občanství. Právě to je hlavním argumentem, jímž vnitro čelí kritickým hlasům oponentů, kteří v oficiálních seznamech postrádají řadu jmen.

V dotisku 2000 oficiálních seznamů vnitro doplnilo zhruba dvě desítky nových jmen s příslušnými údaji a dalších devět tisíc jmen, u nichž však údaje kompletní nejsou. Chybí naopak jména 15 lidí, kteří tam být neměli. Tištěné seznamy stály vnitro zhruba sedm miliónů korun. Ministerstvo již oznámilo, že vzhledem k nákladům již nebude následovat žádný jejich dotisk.

Vnitro nyní aktuální seznamy rozesílá i úřadům krajských hejtmanů, pražskému magistrátu a starostům obcí s rozšířenou působností a 22 pražských městských částí. K dispozici mají být rovněž v archivech a vybraných knihovnách. Kromě toho byly koncem května zpřístupněny na internetové adrese vnitra www.mvcr.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám