Hlavní obsah

Na pomník sovětských vojáků na Olšanech někdo nastříkal jméno Jana Palacha

– Praha

Na pražských Olšanských hřbitovech někdo postříkal sprejem kontroverzní pomník oslavující sovětské internacionalisty, tedy i okupanty Československa z roku 1968. Červeně na něj napsal „Jan Palach” a pod nápis nakreslil kříž. Případ vyšetřuje policie. Co bude s pomníkem dál, není jasné.

Foto: ČTK

Kontroverzní pomník na pražských Olšanských hřbitovech oslavující sovětské internacionalisty někdo postříkal sprejem.

Článek

Student Jan Palach se v lednu 1969 upálil na protest proti nastupující normalizaci po okupaci tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Památník stojící poblíž pravoslavné kaple vyvolal u veřejnosti bouřlivou debatu. Už v polovině uplynulého týdne z něj někdo sejmul desku, na které byl v azbuce nápis "Na věčnou slávu a památku padlým vojínům internacionalistům a mírotvorcům". V Rusku se přitom pod pojmem internacionalista rozumí voják, který poskytoval "internacionální bratrskou pomoc" v Československu v roce 1968, v Afghánistánu v 80. letech nebo nyní na Krymu. [celá zpráva]

Tabulka s umírněnějším českým textem na pomníku zůstala. V pátek se na místě uskutečnil happening.

Pachateli hrozí rok vězení

Posprejovaný je pomník od úterý, kdy si poškození brzy ráno všiml hrobník.

"Policisté provedli ohledání místa činu, zadokumentovali poškozený náhrobní kámen a v současné době pátrají po neznámé osobě, která se dopustila trestného činu poškození cizí věci," uvedla mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Předběžná škoda na památníku se odhaduje na 6000 korun. Pokud bude pachatel dopaden a odsouzen, hrozí mu až rok vězení.

Podle oficiálních ruských zdrojů zahynulo v roce 1968 při invazi do Československa 98 sovětských vojáků. Většinou šlo o oběti nehod, 12 vojáků ale mělo být podle moskevských pramenů "zavražděno příslušníky kontrarevoluce". Tuzemští historici možnost podobných krvavých incidentů vůči Sovětům odmítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám