Hlavní obsah

Na opravenou lávku s vyhlídkou vjíždějí v Ostravě auta a motocykly, i když tam nesmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno zpřístupněná nová chlouba Ostravy, Lávka Bazaly s krásnou vyhlídkou na město, je pustošena vandaly. Vedle sprejerů, kteří svými graffiti ničí části ze skla i z povětrnostně odolné oceli, vyjíždějí na lávku také motoristé. Radnice Slezské Ostravy se proto rozhodla situaci důrazně řešit.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Ze zrekonstruované lávky nad Bazaly je krásný výhled na Ostravu

Článek

„Je to neuvěřitelné, ale i přes zúžení samotné plochy pro pohyb chodců jsme zaznamenali, že na lávku vyjížděla z Jaklovecké ulice vozidla. Dokonce se tím pak pachatelé chlubili na sociálních sítích,“ popsal situaci na proměněné lávce mluvčí Slezské Ostravy Viktor Vlček.

Dodal, že proto se bude před nájezd na lávku z Jaklovecké ulice instalovat betonový sloupek, který definitivně zamezí vjezdu aut na vyhlídku, která se tyčí nad proslulým fotbalovým stadionem ostravského Baníku Bazaly.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Odsud najíždějí na lávku vozidla

Přibudou kamery

Podle mluvčího ostravské městské policie Jindřicha Machů na lávce policisté řešili nájezdy dvou vozidel. Oběma motoristům hrozí mnohatisícové pokuty.

„V jednom případě šlo o automobil, v druhém o motocykl. Místo proto monitorujeme kamerami a také nepravidelným výkonem služby,“ sdělil Machů.

Doplnil, že v lokalitě také policisté řešili znečišťování veřejného prostranství a konzumaci alkoholu, která je zde zakázána.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Opravená ostravská Lávka Bazaly

Na Lávce Bazaly a v jejím blízkém okolí se tak v současnosti nachází jedna statická kamera, která je umístěna v takzvaném rámu vyhlídky, a jedna otočná, která je na sloupu veřejného osvětlení.

„Bohužel tyto kamery nedohlédnou na jednu třetinu plochy pod lávkou a z toho důvodu byl schválený dodatek, kdy se budou v rámci dokončení regenerace veřejného prostranství Bazaly na sloupy veřejného osvětlení doplňovat další dvě otočné kamery,“ upozornil mluvčí Slezské Ostravy.

Lávku ničí i sprejeři

Radnice řeší i posprejované části Lávky Bazaly. Problém podle Vlčka je v tom, že na kortenové části nelze nanést antisprejerský nástřik.

„Došlo by totiž k poškození toho kortenu. Na zastávky a přilehlé okolí bude tento nástřik nanesen,“ podotkl. Někteří návštěvníci lávky po sobě také neumí uklidit, proto radnice sjednala častější úklidové služby.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Lávka s vyhlídkou se tyčí nad proslulým stadionem Bazaly fotbalového klubu Baník

Proměna známé ostravské lávky nad stadionem Bazaly začala vloni a město za ni zaplatilo třicet devět milionů korun. Zkolaudována byla letos na konci září.

Okolí lávky, z níž je jeden z nejkrásnějších výhledů na Ostravu, ještě není zcela zrenovováno, vše by mělo být hotovo do konce ledna příštího roku.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pod lávkou vznikají zastávky MHD, které budou připomínat střídačky z fotbalového stadionu Bazaly

Regenerace okolí lávky bude stát necelých 20 milionů korun. Vzniknou zde i nové zastávky městské hromadné dopravy, které budou svým tvarem připomínat střídačky z fotbalového stadionu Bazaly.

Bagr pověšený na jeřábu aneb Jak šla dolů 60metrová věž v ostravských Třebovicích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám