Hlavní obsah

Na Opavsku se utkali dřevorubci i řezbáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí květnová sobota patřila na jezeře Štěrkovna v Hlučíně na Opavsku dřevorubcům a řezbářům. Konal se zde totiž osmý ročník Prajzské řezbářské show, v rámci níž si diváci užili i klání v dřevorubeckých sportech. Řezbáři zase změřili síly v rychlořezbě. Akce se vydařila, protože do Slezska konečně v sobotu dorazilo slunečné počasí.

Foto: archiv The OES

Dřevorubci se utkali i v řezání ruční pilou

Článek

„Diváci měli v areálu Štěrkovny jedinečnou možnost poprvé vidět v jednom dni celé české startovní pole. Dopoledne se utkalo šestnáct borců v kvalifikaci mistrovství ČR na čtyři disciplíny a odpoledne na jejich souboje navázali závodníci nejlepší dvanáctky v tříkolovém vyřazovacím formátu,“ sdělila Právu za organizátory závodů Jitka Brabcová.

Dodala, že letošním ročníkem vstoupila česká série do neuvěřitelné jubilejní dvacítky a je to znát i na výkonech jednotlivých atletů.

„Nebojovalo se pouze o body, ale také o postup na vrcholy české sezóny, v podobě Czech Trophy ve Frenštátu pod Radhoštěm a Mistrovství ČR v Třebíči. Ti nejlepší se porvou také o místa v reprezentačním týmu pro mezinárodní soutěže,“ upřesnila.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Závody v řezání klasickou motorovou pilou. První kotouč se řeže směrem dolů, druhý směrem nahoru. Musí být odříznuty o šířce 10 centimetrů

Diváci viděli dva odlišné formáty Czech Cup a Czech Masters. Dopolední soutěž nejlépe zvládli Ivan Bambuškar, Tomáš Vostal a Václav Krkoška. Odpoledne vystoupali na stupně vítězů Zdeněk Mařas, Martin Roušal a Zdeněk Opletal.

Závodníci se utkali v různých dřevorubeckých disciplínách: v přesekávání ležícího a stojícího kmene, řezání klasickou motorovou, ale i ruční pilou, nebo přesekávání kmenu z prkna ve výšce.

Řezbářské klání

Na akci se v sobotu sešli řezbáři z Česka i ze zahraničí, aby ukázali své dovednosti se dřevem. Diváci si tak mohli prohlédnout vyřezané sochy v různých podobách: od vodníků a víl přes skřítky, troly po různá zvířata.

Řezbáři se v sobotu odpoledne utkali i v rychlořezbě. Konala se zde i dražba díla, jejíž výdělek pomůže místnímu handicapovanému školákovi.

Foto: archiv The OES

Vyhlašování vítězů v dřevorubeckém sportu

Na Festivalu dřeva v Ostravě se činili sportovní dřevorubci

Vaše zprávy

Reklama

Výběr článků

Načítám