Hlavní obsah

Na nekalé automaty nastoupí celníci. Budou je zabavovat

Právo, Jakub Bartosz

Celníky čeká od příštího roku boj s hazardem. Zatím jsou známí tím, že kontrolují třeba tržiště a pálí padělky zboží nebo sledují obchod s chráněnými druhy zvířat. Od příštího roku je ale čeká dohled nad hernami s automaty, který má dosud na starost ministerstvo financí.

Foto: Právo

Od příštího roku čeká celníky dohled nad hernami s automaty.

Článek

Celníci se zaměří na výherní terminály, loterie a tomboly. Podle vyjádření šéfa Generálního ředitelství cel Petra Kašpara pro deník Právo dostanou do rukou nově možnost automaty zabavit.

„Proti stávající právní úpravě budeme moci, bude-li důvodné podezření, že dochází k porušování zákona, odvézt z provozoven nepovolené automaty a další hry,“ řekl. Změnu předpokládá od 1. ledna 2017 nový zákon o hazardu, který nyní leží ve Sněmovně ve druhém čtení.

„Celníkům by měl připadnout celý dozor nad oblastí provozování hazardních her: dodržování nového zákona konkrétně u loterií, kurzových sázek, totalizátorových her, binga, technických her, živých her, tombol a turnajů malého rozsahu,“ dodal Kašpar.

Namátkové razie i cílené kontroly

Do heren budou moci vrazit v případě nutnosti násilím. Kromě kontroly licencí budou celníci také v případě nekalosti hazard trestat sankcemi. Jejich výše zatím není podle Kašpara určena, protože se o zákonu stále jedná. Celní správa podle stávajících zákonů udílí tresty až v řádech miliónů korun, výnosy se ovšem pohybují v miliardách.

Nové kompetence si vyžádají další lidi do terénu. Celníků jsou v současnosti zhruba čtyři tisícovky, Kašpar počítá s dalšími 158 místy. Přímo do heren by mělo vyrážet 100 celníků, dalších 41 bude řešit pokuty a deset lidí má sankce vybírat a vymáhat.

Anketa

Souhlasíte, aby celníci mohli nelegální automaty ihned odvézt z heren?
Ano
97,3 %
Ne
2,7 %
Celkem hlasovalo 2637 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám