Hlavní obsah

Na nádraží je Romů míň, dál spí na zemi

Týden provozu stanového městečka situaci romských uprchlíků výrazně nezlepšil. Počet nocujících na pražském hlavním nádraží ale klesá, i když tam stále přespávají stovky lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Romské ženy s dětmi jsou na pražském hlavním nádraží stále, ale už je jich výrazně méně než v minulých dnech.

Článek

Situace se podle pražského primátora Zdeňka Hřiba uklidňuje, ze soboty na neděli tam přespalo na 260 lidí, tedy téměř o polovinu méně než obvykle. Metropoli opustily v sobotu v noci vlakem do Přemyšlu dvě stovky romských uprchlíků.

V sobotu večer bylo v prostorách historické Fantovy budovy na hlavním nádraží v Praze rušno – koneckonců jako poslední týdny každý den. V zahrazeném prostoru podél stěny chodby posedávaly unavené romské ženy, mnohé z nich v náručí tiskly své děti.

Podle informace ze sobotních 23 hodin tam bylo 259 lidí
Zdeněk Hřib

„Jsme pod tlakem. Je to už hodně dní, lidé jsou tu unavení, a kdo ví, co bude po konci května,“ řekl Právu jeden z dobrovolníků, který tam působí.

Právě kvůli dlouhodobě neudržitelné situaci tu má do 31. května drtivá většina poskytovaných služeb pro uprchlíky skončit.

Praha ukončí pomoc na hlavním nádraží, centrum pro uprchlíky ve Vysočanech ještě nezavře

Domácí

České dráhy už nebudou poskytovat své vagony pro nocležníky. Skončit má i vydávání jídla. To zatím funguje. „Navečer každý dostane nudle, croissant a ovoce,“ dodal dobrovolník.

Praha volá po přerozdělování uprchlíků. Zdroj: Novinky.czVideo: Novinky

Podle primátora přespávají na hlavním nádraží tři skupiny romských uprchlíků. První podle něj čekají na lustraci, která má prověřit, zda jsou občany Maďarska. Další skupinu tvoří ti, u nichž se toto občanství již potvrdilo, a nemají tedy na pomoc v Česku nárok.

Třetí část přítomných pak podle Hřiba tvoří lidé, kteří odmítli nabídnuté ubytování, a na další pomoc tak ztratili nárok.

Pražské nádraží navštívil také veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Situaci nazval jako složitou a přidal se k výzvám o pomoc ze strany státu. „Podle dobrovolníků přijede nyní každý den několik set lidí, velkou část tvoří malé děti. Všichni pak přebývají v nevyhovujících podmínkách. Měl by to být stát, kdo nabídne řešení, které bude respektovat práva všech,“ sdělil.

Skončí na ulici, bojí se o Romy neziskovka

Domácí

Primátor vidí řešení už v řádu dní, právě do konce května. „Je to záležitost, která není pohodlná ani důstojná, ale věříme, že se ji podaří vyřešit, než se dostaneme k reálnému řešení otázky přerozdělování uprchlíků,“ dodal. Přispět k efektivnímu řešení má i speciální vládní tým v čele se zmocněnkyní Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou.

Stanové městečko v pražské Troji, které už týden ubytovává část romských uprchlíků, zasáhla v sobotu v noci bouře, jež se prohnala Českem. Vítr mimo jiné poškodil několik stanů a oplocení. Hasičům se ale ještě v noci podařilo provoz tábora plně obnovit. „Ve 2:00 byl provoz tábora plně obnoven a uprchlíci byli uloženi na lehátka,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Žádný zločin

Každodenní chaos a stres, které ve Fantově budově hlavního nádraží panují, se běžného chodu dopravního uzlu nijak nedotýkají. Konflikty, které by se jakkoli týkaly například střetů s kolemjdoucími, tam nejsou podle dobrovolníka žádné. O ničem neví ani policie, která zajišťuje základní součinnost.

„Nevím o žádném případu, který by se tam stal,“ řekl mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Většinou si ničeho nevšímají ani cestující. „Popravdě jsem ani nevěděla, že by tu někdo takový měl být,“ divila se mladá cestující, která čekala ve vestibulu na příjezd svého vlaku.

Nevím o žádném případu, který by se tam stal
Richard Hrdina, mluvčí pražské policie

O něco odlišně věc komentoval postarší muž, který situaci přihlížel od eskalátorů. „Procházet tou chodbou je smutný zážitek. Je to nehezká vizitka státu,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám