Hlavní obsah

Na lyže v Krkonoších vyrazily stovky lidí, slunce ale ztlumil saharský prach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černá hora v Janských Lázních je jedním z posledních tří míst v Krkonoších, kde se dá lyžovat. I zdejší areál už ale v neděli ukončí sezonu. Využít předposlední příležitost sem na Bílou sobotu přijely stovky lidí.

Poslední lyžovací víkend na Černé hoře v KrkonošíchVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

Když jezdil Tomáš z Prahy v posledních letech na hory, bylo to vždycky na lyže. Na Černou horu v Janských Lázních v Krkonoších, na jedno z posledních míst, kde je skiareál ještě v provozu, vyrazil ale v sobotu se snowboardem.

„Já jsem lyžař, ale když jsme byli před dvěma týdny s firmou lyžovat, tak jsem získal znovuobjevenou lásku ke snowboardu. Viděl jsem tam snowboardy a doma jsem se ještě díval na videa. Zjistil jsem, že jsem to v mládí dělal špatně, a teď jsem si to potřeboval jít vyzkoušet, jestli mi to půjde,“ vysvětlil Novinkám na začátku sjezdovky na Černé hoře mladý muž.

Foto: Michael Polák, Novinky

Využít jednu z posledních příležitostí vyrazili na sjezdovku lyžaři i snowboardisté.

Hned tři jiné motivace, proč vyrazit v sobotu dopoledne na sjezdovku, měl zase Vojtěch Říčač z Hradce Králové. „Hnalo mě sem to, že je to skoro poslední lyžování, že má být krásné počasí a že mám volno,“ popsal muž, který na lyže vyrazil i se svým otcem. „Je opravdu krásně, ale tu bundu, co teď ještě držím v ruce, si hned vezmu na sebe. Zas takové teplo ještě není,“ smál se.

Slunce už v tu chvíli sice poměrně přesvědčivě ozařovalo svah Černé hory, ale jeho větší intenzitě bránila clona ze saharského prachu, který se do Česka začal dostávat už během noci od jihozápadu.

Prach ze Sahary zhoršuje kvalitu ovzduší. Zpozornět by měli starší lidé, děti nebo těhotné ženy

Domácí

„Prach také patrně způsobil i větší tvorbu vysoké oblačnosti, se kterou žádný z numerických modelů nepočítal. Takto velké množství prachu zcela jistě ovlivní i dnešní maximální teploty,“ upozornil v sobotu Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Michael Polák, Novinky

Intenzitu slunce brzdila prachová clona.

Po desáté hodině dopoledne lyžovala na Černé hoře zhruba stovka lidí. Ale postupně jich velmi rychle přibývalo. Kolem jedenácté hodiny bylo parkoviště u spodní stanice lanovky téměř zaplněné a bylo vidět, že k lanovce míří houf lidí, často celé velké skupiny.

Byla mezi nimi i Jana Haltufová z Dolní Olešnice, která vyrazila v sobotu na lyže do Janských Lázní i se svou osmasedmdesátiletou maminkou. „Za celou sezonu jsme se na lyže nedostali. Maminka minimálně jednou ročně lyžuje, ale letos měla zápal plic a dříve než dnes nám to nevyšlo. Maminka celý měsíc cvičila, aby ještě letos stihla lyže,“ popsala mladá žena.

Na Černé hoře se bude lyžovat už jen v neděli, pak zdejší skiareál končí sezonu. Kabinková lanovka na Černou horu bude sice v provozu ještě o Velikonočním pondělí, to už ale bude k dispozici jen pěším turistům, vlek na svahu Černé hory už totiž nepojede. Novinkám to potvrdila mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová s tím, že v neděli se bude naposledy lyžovat i v Peci pod Sněžkou.

Lidé vzali zoo útokem, v Praze i Olomouci zkolabovala doprava

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám