Hlavní obsah

Na Liberecku se muselo po dalších deštích evakuovat

Právo, Novinky, ČTK, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Území České republiky v noci na sobotu opět zasáhly bouřky a silný déšť. Největší obavy panovaly v Libereckém kraji, kde intenzivně pršelo a hladiny některých řek opět stoupaly. Preventivně bylo evakuováno asi šedesát osob z obce Víska. Ve Višňové zaplavila dešťová voda část obce.

Déšť a vysoká voda dál trápí Liberecko, evakuovali vesVideo: Stream.cz/Nataceni.eu

 
Článek

Víska byla vyklizena celá, situace byla vážná, podle velitele hasičů Lubomíra Erbana do rána voda zatopila i ta místa, která už byla po předešlé povodni odčerpána. Voda v řece Smědé stoupala až do odpoledních hodin, kdy déšť přešel v mrholení. Nadále tam však platil stav ohrožení.

Ve Vísce přetékala voda přes hráz rybníka. Přivolaný hydrogeolog uvedl, že hráz vydrží.

Foto: Barbora Silná, Právo

Podemleté domy (obec Poustka)

Podle starostky Višňové Marie Matuškové (nez.) je dalším problémem ucpaná přehrada Harta, kam se naplavilo 500 kubíků dřeva. Ještě v pátek hasiči plánovali odstřel dřeva, ale po vzestupu hladiny od tohoto záměru upustili v obavě z dopadu záplavové vlny.

Foto: Barbora Silná, Právo

Vojáci pomáhali zatopeným.

Hasiči i policisté mají problémy také s lidmi, kteří se chodí dívat na rozsah škod a poničená obydlí. Povodňové turistice stejně jako v minulých dnech holdují zejména Poláci.

Obavy v Hrádku nad Nisou

Na Řasnici ve Frýdlantu platil druhý povodňový stupeň, Lužická Nisa dosáhla prvního stupně.

"Od pěti hodin jsme vzhůru a sledujeme řeku, dost kolísá, ale zatím je v normálu," uvedl ráno starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta. Lidé tam hladinu řeky s obavami sledovali a doufali, že se nebude opakovat minulá sobota, kdy tam hladina Nisy dosáhla bezmála čtyř metrů.

Obyvatelé Hrádku se modlili, aby voda příliš nestoupla, teprve ve středu tam řeka klesla pod 150 centimetrů a v níže položených částech mohli začít čerpat vodu ze zaplavených domů. "Dřív nešlo s čerpáním začít, protože se nám voda vracela zpátky," poznamenal Půta. Ve městě se podařilo obnovit dodávky vody, elektřiny i plynu a situace se pomalu začala vracet do normálu. Teď mají všichni strach, že se budou záplavy opakovat.

Obavy ze stoupající Nisy mají také v Bílém Kostele na Liberecku. Před týdnem tam řeka zaplavila 70 procent domů a způsobila miliónové škody. "Škody teprve sčítáme, stále máme některé domy zaplavené," řekl starosta Jiří Formánek. V obci se intenzivně uklízí. "Na sledování řeky už nemáme sílu," přiznal unaveně starosta.

Foto: Barbora Silná, Právo

Příprava pytlů v Raspenavě

Relativně klidná byla situace na Frýdlanstku, které před týdnem postihly záplavy nejvíce. I tam ale pršelo. Poměrně silně pršelo i na Českolipsku v oblasti Jablonného v Podještědí a Stráže pod Ralskem a také ve východní části Jizerských hor a v Krkonoších.

Liberecký kraj se přitom teprve vzpamatovává z bleskové povodně, která před týdnem zasáhla více než čtvrtinu měst a obcí v kraji. Škody podle odhadů přesáhnou pět miliard korun. Postižena byla zejména oblast Frýdlantska a také Českolipsko. Evakuováno muselo být kolem 2000 lidí, na 200 z nich se stále ještě nemohlo vrátit domů. Povodeň si vyžádala pět lidských životů. Jeden člověk se stále pohřešuje.

Velká voda ničila silnice a desítky mostů, zničeny jsou desítky domů a další se musí zbourat. Voda přerušila dopravu na 44 silnicích, čtvrtina ze nich je stále ještě neprůjezdná, z toho ve čtyřech případech budou uzavírky dlouhodobé. Na Frýdlantsku je stále omezena i železniční doprava a bez vody tam zůstává na 2600 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám