Hlavní obsah

Varování meteorologů: další přívalové deště, vichr, místy kroupy

Novinky, Stanislav Dvořák

Ani na neděli nemají meteorologové dobré zprávy. Po sérii povodní mohou přijít do Čech další. Bude pršet, ojediněle mají padat i kroupy. Déšť přijde i na Moravu, ale povodně se tam nečekají.

Foto: Právo

Naplaveniny na mostu v Chrastavě na Liberecku

Článek

"Přes naše území bude během neděle přecházet k severu frontální vlna a s ní spojená tlaková níže," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální zprávě.

Na našem území se v neděli a v noci na pondělí místy vyskytnou velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami s úhrny ojediněle kolem 50 mm, nelze vyloučit ani úhrny vyšší. Ojediněle se vyskytnou i kroupy a místy silné nárazy větru kolem 25 metrů za sekundu nebo i silnější.

"Vzhledem k očekávaným srážkám a zejména k aktuálnímu nasycení povodí očekáváme v českých regionech zasažených výraznějšími srážkami vzestupy hladin s možností dosažení prvního, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity," říkají meteorologové.

Nejhůře na Ústecku a Liberecku

V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací.

Meteorologové doporučují zajistit okna a dveře a odstranit volně položené předměty na zahradách. Rozhodně není vhodné jezdit na vodu nebo se koupat v přírodě.

Vyloženě povodňové nebezpečí hrozí na Ústecku a Liberecku, v dalších krajích spíše silné bouřky.

Reklama

Výběr článků

Načítám