Hlavní obsah

Na Liberecku mají mít žáci dál roušky, některé školy už ale nařízení ignorují

Právo, alf, orh, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých měsících mohli v úterý poprvé znovu zasednout bez roušek do lavic žáci a studenti v jedenácti krajích.

Foto: Pavel Orholz , Právo

Gymnazisté v českobudějovické České ulici respirátory nosí.

Článek

Školy v Jihočeském, Libereckém a Zlínském kraji, kde vláda ponechala ve třídách povinnost zakrytých úst, se ve velké většině vládnímu nařízení podvolily, ale někde v rouškách pokračovat nechtějí.

Děti nám oznámily, že navzdory pokračujícímu opatření jim ve škole řekli, že roušku mít ve třídě nemusí. A já s tím plně souhlasím.
matka školáků z Liberecka

Například v Libereckém kraji už některé školy prostřednictvím dětí vyrozuměly rodiče, že škola bude k odkládání roušek během výuky benevolentní. Právo to zjistilo z reakcí od oslovených rodičů. Jednou z těchto škol je například ZŠ Husova v Liberci.

Mezi studenty zkoušejí nové testování

Domácí

„Děti nám oznámily, že navzdory pokračujícímu opatření jim ve škole řekli, že roušku mít ve třídě nemusí. A já s tím plně souhlasím a jsem ráda,“ uvedla žena, jejíž děti docházejí právě na ZŠ Husova.

Ředitelka školy Blanka Lukeš Reindlová na dotaz Práva, jak se škola se čtvrtečním rozhodnutím vlády popasuje, odpověděla prosbou: „Neptejte se mě na to.“ Po chvíli upřesnila, že podle jejího názoru neměly děti nosit roušku ve výuce už dávno.

„Spousta školních aktivit je tím velmi narušena. Dětem mnohdy není přes roušku rozumět a my jsme jazyková škola, takže jsme se s tím trápili hodně,“ uvedla ředitelka.

Konec roušek ve třídách. V třech krajích ale mají děti smůlu

Koronavirus

„Ale netýká se to jen jazyků. Ne všechny děti to také snáší psychicky dobře a nedýchá se jim v tom komfortně. A více bych se k tomu nevyjadřovala, protože bych se dostala k tomu, jak to bude u nás, a to nechci,“ dodala.

Občas pod nosem

V Jihočeském kraji žáci a studenti museli i v úterý do školy s rouškami a nařízení dodržovali i v Gymnáziu Česká 64 v Českých Budějovicích. „Samozřejmě že je nyní pro nás daleko složitější žáky k nošení roušek motivovat. Dost dobře vědí, že ve vedlejších krajích už je výuka bez roušek,“ konstatoval Sekyrka.

Upozornil, že hlavně v učebně ale všichni roušky mají. „Snažíme se jim jít jako učitelé příkladem a roušky nosíme všude ve škole, a to samozřejmě i ti starší, kteří mají například problémy s dýcháním,“ vysvětlil.

V létě bude stačit v obchodech či MHD rouška

Domácí

„Bereme to, jak to je. Pokud roušku nebo respirátor na sobě mít musíme, tak to vydržíme. Ale je pravda, že když už se nám v hodině špatně dýchá, dáváme si ji pod nos,“ řekla Právu čtrnáctiletá žačka jedné ze zlínských základních škol.

Přiznala, že pod nosem nosí občas respirátory i samotní učitelé. „Bylo by lepší, kdybychom už roušky ve třídách mít nemuseli, když už je nemají jinde v republice. Ale my s tím nic nenaděláme,“ dodala školačka pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám