Hlavní obsah

Na letišti v Praze nešlo v mlze přistávat kvůli úderu blesku do meteostanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za poruchou meteorologické stanice, která v kombinaci s mizernou viditelností vlivem silné mlhy komplikuje provoz na letišti v Praze, byl ve čtvrtek úder blesku. Závadu se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosud nepodařilo odstranit. Některé posádky přesměrovaly letouny jinam, další linky se zrušily. Situace kolem počasí se po 16. hodině zlepšila a letouny mohly znovu přistávat.

Foto: webkamera Letiště Praha

Snížená viditelnost kvůli mlze na pražském letišti

Článek

O důvodech poruchy na přístroji, který poskytuje přilétajícím letadlům data o počasí, v sobotu odpoledne informoval ČHMÚ na síti X s tím, že se ve čtvrtek večer vyskytla na letišti bouřka.

„Blesk uhodil přímo do budovy meteorologické stanice a způsobil výpadek centrálního sběru dat ze systémů sledujících parametry na letišti. Na opravě pracujeme, zatím se nepodařilo systém zprovoznit v plném rozsahu,“ uvedl ČHMÚ.

Blesk stanici rozhodil natolik, že si oprava vyžaduje zásah dodavatele systému.

Výstraha meteorologů: Očekávají se přívaly sněhu, náledí a silný vítr

Počasí

„Poskytování meteorologických služeb pro Řízení letového provozu ČR bylo převedeno na náhradní postupy. Závada má vliv na provoz letiště v případě snížené dohlednosti, tj. za normální viditelnosti může letiště fungovat standardně,“ upřesnili meteorologové.

V husté mlze v sobotu nemohlo přistát nejméně dvanáct letadel, dalších sedm linek dopravci zrušili.

Stabilizovaná situace

Během odpoledne se situace natolik stabilizovala, že počasí již umožňovalo letadlům přistávat. Podle informací mluvčí letiště Kláry Diviškové k 16:30 měly některé spoje zpoždění.

Letadla, která nemohla v Praze přistávat, odklánělo Řízení letového provozu ČR na jiná místa podle situace na konkrétních letištích. „Mohou to být letiště i v ČR, například Pardubice či Brno, ale taky třeba Vídeň,“ řekl Novinkám v sobotu odpoledne mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Klíma už v sobotu ráno Novinkám potvrdil, že se porucha na meteostanici řeší už od čtvrtka.

„Za současné situace nelze aplikovat postupy za nízké viditelnosti. Provoz až do opravy bude závislý na dohlednosti. Při viditelnosti pod 500 metrů nemůžeme zajistit kategorii, kterou letiště má,“ upřesnil mluvčí.

Letišti Praha v husté mlze nefungovala meteorologická stanice. Letadla raději přistávala jinde

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám