Hlavní obsah

Na letišti v Líních může stát továrna na baterie, starostové z okolí se zlobí

Bývalé armádní letiště v Líních na severním Plzeňsku se promění v nový podnikatelský park. Ve středu o tom rozhodla vláda. Na ploše o rozloze zhruba 400 hektarů může vyrůst obří továrna na výrobu baterií do elektroaut.

Foto: Ladislav Němec / MAFRA /, Profimedia.cz

Letiště Plzeň-Líně

Článek

Největší zájem o lokalitu totiž projevila německá automobilka Volkswagen. „Automobilový průmysl, který je pro Českou republiku klíčový, prochází transformací. Většina automobilek staví svou budoucnost na elektromobilech, s čímž je spojený prudký nárůst poptávky po bateriích. Pro tuzemsko je tedy nezbytně nutné držet s tímto vývojem krok,“ sdělil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Podle plzeňského hejtmana Rudolfa Špotáka (piráti) by zde Volkswagen vybudoval továrnu pro 4500 zaměstnanců. Nešlo by o montovnu, nýbrž velice moderní výrobu, jejíž součástí budou výzkumná pracoviště s vysoce kvalifikovanými pozicemi. Projekt by vyšel na přibližně 98 až 122 miliard korun.

Volkswagen se pro svůj záměr rozhoduje mezi Českem, Maďarskem a Polskem. Finální rozhodnutí lze očekávat v horizontu několika měsíců.

Nebyli jsme přizvaní k žádnému připomínkovému řízení, což je od kraje sprosté
Martin Sobotka, starosta Dobřan

„Jsme rádi, že vláda rozhodla o strategické rozvojové zóně v Líních. Kraj jí pomůže a bude se snažit revitalizovat tamější brownfield,“ uvedl Špoták. Hejtmanství se stane zřizovatelem podnikatelského parku a rovněž majitelem pozemků zóny, které teď patří ministerstvu obrany.

Rozčilení starostové

Starostové dotčených obcí Dobřany, Líně, Nová Ves, Zbůch či Chotěšov jsou však rozčilení. Špotákovi a jeho náměstkovi pro dopravu Pavlu Čížkovi (STAN) proto včera poslali otevřený dopis.

„Ohrazujeme se proti způsobu komunikace ze strany hejtmanství. Chybí nám informace, nebyli jsme přizvaní k žádnému připomínkovému řízení, což je od kraje sprosté,“ zlobil se starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany) a zároveň předseda mikroregionu, na jehož území zřejmě továrna vyroste.

Jednou z věcí, jež mu vadí, je plán vybudovat na pozemcích katastru nedaleké Lhoty ubytovací zařízení pro zaměstnance továrny. „Rozsáhlé zázemí, v podstatě městečko, by postavil sám kraj. Taková změna přece ovlivní místní obyvatele. A nikdo o tom s námi ani s lidmi nemluvil,“ zdůraznil Sobotka.

Bývalé armádní letiště o rozloze 390 hektarů leží mezi Líněmi a Dobřany, asi 10 kilometrů od Plzně. Patří však ministerstvu obrany, které ho do roku 2013 pronajímalo firmě PlaneStation.

Resort vede se společností dlouhodobé soudní spory, protože společnost areál neopustila a neplatí nájem. V uvedené lokalitě se počítá s bouráním letištní infrastruktury a přípravou zóny o rozloze 391 hektarů. Odhadované náklady se pohybují kolem devíti miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám