Hlavní obsah

Na letišti v Letňanech přistál akrobat Kramařík, obletěl svět v cessně

– Praha

Na letišti v pražských Letňanech přistál v sobotu odpoledne po 46 dnech letecký akrobat Roman Kramařík, který jako první Čech oblétl zeměkouli v jednomotorové Cessně P210N. Zakončil tak misi Okřídlený lev, kterou započal 25. července odletem z letiště Točná.

První Čech obletěl svět v cessněVideo: Novinky

 
Článek

Kramařík na cestě hned čtyřikrát překonal český rekord v letu na vzdálenost. Na expedici se letecký akrobat Kramařík vydal při příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa. Jeho trasa vedla přes Srbsko, Izrael, Spojené arabské emiráty, Indii, Thajsko, Filipíny, Japonsko, Rusko, Aljašku, USA, Kanadu, Azorské ostrovy, Británii a Německo.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Kramařík se po přistání vítá s dětmi.

Kramařík urazil více než 40 000 kilometrů. Nejdelší etapu představovala cesta z kanadského Halifaxu na Azorské ostrovy, která měřila 3309 kilometrů. Podle záznamů emeritního sekretáře českého aeroklubu a mezinárodního rozhodčího Jiřího Dodala překonal Kramařík už předtím český rekord třikrát: hned na začátku cesty z Bělehradu do Haify (1839 km), v Japonsku při přeletu z Naha do Obihira (2318,1 km) a při letu v USA ze Seattlu do východní Iowy (2477,9 km).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pilot Roman Kramařík při startu 25. července na letišti Točná

Na cestě se potkal i s řadou krajanů, přijal ho i tibetský duchovní vůdce dalajlama. "Na to budu vzpomínat celý život," uvedl Kramařík. "Byl to přítel jednoho velkého Čecha, který už bohužel není mezi námi. Požádal jsem ho tedy, zda by se se mnou sešel a zavzpomínal na něj," přiblížil.

Foto: Petr Horník, Právo

Přistávající letadlo Romana Kramaříka na letišti v Letňanech.

Možná nejkrásnějším zážitkem pro něj ale byl okamžik, kdy se po šesti týdnech znovu dotkl české země. "Nejvíc se teď těším na rodinu a na spánek," řekl. "Tím, jak jsem letěl pořád na východ, tak se mi zkracovaly dny. V podstatě jsem se tedy dosud pořádně nevyspal," dodal.

Na cestě se musel několikrát potýkat s nepřízní počasí. "Musel jsem kvůli tomu let posunout celkem dvakrát. Jeden den jsem se zdržel na Aljašce a pak v Halifaxu před přeletem Atlantiku," poznamenal. Nevyhnul se mu ani technický problém. Při povinné prohlídce v Thajsku Kramařík zjistil, že má od kamene poškozenou vrtuli, sám ji ale opravil a mohl pokračovat. "To se mi vlastně nikdy od 14 let nestalo. Chvíli jsem se obával, že budu muset vrtuli vyměnit, výrobce ale nakonec doporučil ji jen na místě opravit," řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

V rámci dne Dne letiště Letňany přistál pilot Roman Kramařík, který tak jako první Čech dokončil sólový oblet světa.

Kramaříkův přílet mohli sledovat návštěvníci Dne letiště Letňany. Devátý ročník nabízí mimo jiné vystoupení originálních historických letounů nebo jejich větrných replik i ukázky zásahu aktivních záloh Armády České republiky. Akce se koná u příležitosti 100. výročí založení československého letectva a 60. výročí výroby větroně Blaník.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Kramařík se po přistání vítá s manželkou a dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám