Hlavní obsah

Na Langerův plat koncipienta dělají jiní dvanáct hodin denně

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jak může člověk s dvěma malými dětmi stihnout sedět na několika židlích současně? Hrdinou příběhu velmi vytíženého politika je místopředseda Sněmovny a ODS, stínový ministr vnitra, advokátní koncipient, učitel právnické fakulty a člen několika společností Ivan Langer.

Článek

Právě on se v těchto dnech vyhoupl na první místo v žebříčku nejvyšších vedlejších příjmů politiků za loňský rok. Na své konto si vedle svého poslaneckého platu, který loni činil 1 060 800 korun hrubého spolu s nezdaněnými 302 400 korunami poslaneckých náhrad připsal další 2 006 000 Kč vedlejších příjmů.

Necelý milión utržil za pronájem nemovitosti a dalších 996 tisíc za práci v advokátní kanceláři. Přes sedm tisíc mu vynesly přednášky na olomoucké právnické fakultě.

Langer se proto může považovat za úspěšného muže. Na otázku, jak může stihnout tolik aktivit najednou má jednoznačnou odpověď: "Myslím, že to zvládám dobře a ve Sněmovně rozhodně nepatřím mezi ty poslance, kterým by se dala vytknout jejich nepracovitost."

Podle sněmovních statistik absencí patří místopředseda Sněmovny k těm poslancům, kteří nechybějí často. V letošním volebním období chyběl zhruba při čtvrtině hlasování. Langer má - na rozdíl od ostatních poslanců - výhodu, že stejně jako všichni místopředsedové komory není členem žádného sněmovního výboru.

83 tisíc měsíčně za práci koncipienta

Výše jeho příjmů jako koncipienta olomoucké advokátní kanceláře Pečený a partneři však budí pochybnosti. Podle společníka jedné známé pražské advokátní kanceláře totiž znamená Langerův koncipientský roční příjem 996 tisíc korun, což je 83 tisíc Kč měsíčně, dvanáct hodin práce denně včetně sobot a nedělí. Alespoň taková je běžná praxe u koncipientů, což je nižší právnické zařazení.

Zhruba takové příjmy, či ještě vyšší, mají podle tohoto zdroje koncipienti v zahraničních advokátních kancelářích, kde si mohou měsíčně vydělat kolem 120 tisíc korun. Ale tou kancelář Pečený a partneři není.

"Pracuji v této kanceláři již šest let a pokud se podíváte na má minulá přiznání, pak zjistíte, že můj plat v ní v závislosti na délce praxe a zřejmě kvalitě mé práce postupně rostl," řekl Právu poslanec. Na otázku, kolik hodin si tedy fakturuje Langer odpověděl: "Kancelář má samozřejmě v souladu s příslušnou vyhláškou ministerstva spravedlnosti své tarify."

Podle přiznání o vedlejších příjmech, která každoročně odevzdávají politici příslušnému parlamentnímu mandátovému výboru, Langer dosud uváděl za své koncipientství v advokátní kanceláři nižší sumy. Za rok 2000 to bylo 108 tisíc korun, za rok 2001 pak 107 609 Kč, následující rok to bylo 150 tisíc, za rok 2003 už 606 583 korun a za uplynulý rok 996 tisíc.

Bezplatné aktivity

"Je rozdíl mezi koncipientem, který nastupuje po právnické fakultě, a člověkem, který šest let dělá v advokacii a současně k tomu má nějaký teoreticko-právní základ. Myslím, že to je úplně jiná kategorie," říká poslanec.

Své aktivity navíc považuje za užitečné. "Kombinaci pedagoga na právnické fakultě a právní praxe považuji za optimální doplněk práce zákonodárce," uvedl Langer.

Dodal, že v advokátní kanceláři Pečený a partneři platí pravidlo, že nezastupuje žádného klienta, který je ve sporu se státem, ani žádnou firmu s majetkovou účastí státu. "Jde o to, aby se minimalizovala možnost nebo riziko střetu zájmů," poznamenal Langer.

Činností v advokátní kanceláři a na právnické fakultě však Langerovy aktivity nekončí. Roky působí ještě v Nadaci Bezpečná Olomouc, jíž je předsedou, v obecně prospěšné společnosti Multimediální park je členem dozorčí rady a v Dětské dopravní nadaci je členem správní rady.

Související témata:

Výběr článků

Načítám