Hlavní obsah

Na koncertu pro konvoj zahráli Koller, Střihavka nebo The Tap Tap

Praha

Až tisícovka lidí v úterý odpoledne podle pořadatelů přihlížela koncertu u ruzyňských kasáren v Praze. Vystoupily skupiny Taxmeni, The Tap Tap v komornějším složení, Joe Carnation nebo Kamil Střihavka a krátce zahrál i David Koller. Organizátoři chtěli uspořádáním koncertu vyjádřit podporu českému členství v NATO. Přímo k areálu kasáren si lidé mohou prohlédnout americkou vojenskou techniku, od rána jich dorazily tisíce.

Na koncert pro konvoj přišly stovky lidíVideo: Novinky

 
Článek

Kapela Taxmeni jako první píseň celého koncertu zahrála přihlížejícím českou verzi písně It's a Long Way to Tipperary, což je vojenský pochod z roku 1912. Známý refrén zpívali v angličtině. V publiku se objevilo i několik amerických vojáků, většina posluchačů byli ale Češi.

"Jsme tady, abychom sovětským trollům na facebooku ukázali, že je nás víc," řekl na začátku koncertu jeden z jeho pořadatelů David Gaydečka.

Hudebník David Koller ale organizátory protestů proti průjezdu konvoje neodsuzuje. "Ať protestují, aspoň se ukáže, kdo to je. V demokratické společnosti nemusí mít všichni stejný názor," řekl Koller.

Dostali kamión piva

Na začátku koncertu zástupci Česko-německé hospodářské komory předali Američanům kamión plný piva.

"U nás je pozvání na pivo výrazem přátelství," řekl ředitel komory Thomas Maria Miklas. Podle velitele 39. transportního bataliónu podplukovníka Steva Dowgthelewitze už ameriští vojáci vědí, že v Česku mají přátele.

"Zamilovali jsme se do vás od prvního okamžiku, kdy první vozidlo překročilo hranice," řekl z pódia lidem pod ním. Pokud by si vojáci chtěli darované pivo odvézt do Německa, kamión je podle Miklase připravený s nimi dojet až na základnu do Vilsecku.

Večer na ruzyňskou akci navazuje v divadle LaFabrika Koncert pro konvoj II, vystoupí na něm od 19:00 Jiří Suchý nebo Petr Janda. Pořadatelé na něm očekávají i americké vojáky. Od 20:00 v Music Club U Holečků v Liboci zahraje na akci UBS (Underground blues session) část muzikantů, kteří vystupují v Ruzyni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám