Hlavní obsah

Na Klatovsku hrozí protržení hráze rybníka, hasiči evakuovali chataře

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nárazové srážky poznamenaly na Klatovsku několik obcí. Hasičům dělá v neděli odpoledne největší starost částečná destrukce hráze rybníka Ostrov u Komušína na Horažďovicku. Hrozí její celkové protržení. Z přilehlé chatové oblasti evakuovali hasiči 16 lidí.

Článek

„Chataři byli evakuováni z bezpečnostních důvodů,“ uvedl řídící důstojník západočeských hasičů Miroslav Moule. Že by chaty byly pod vodou, nepotvrdil. Policie místo ohraničila a zajišťuje, aby se lidé do rekreačních domků nevraceli.

„Hráz rybníka se pod nátlakem vody začala trhat, z necelé poloviny je poškozená a je nebezpečí, že se protrhne celá. Část vody se vylila a stále teče,“ upřesnil v neděli v podvečer řídící důstojník. „Voda už si podle jeho slov udělala koryto přes hráz a přítok se vyrovnal odtoku. „Děláme opatření, aby se hladinu rybníku snížila na únosnou mez. Pokud začne znovu pršet, bude nutné bagrovat,“ doplnil. Stejně nezbytná je i oprava rybniční hráze.

Hasiči pomáhali s čerpáním vody v obcích Komušín, Slatina, Svéradice a Babín. Voda z prudkých srážek se tu prohnala komunikacemi a zalila především sklepení. „ O vytopení obytných částí nemám informace,“ dodal řídící důstojník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám