Hlavní obsah

Na Karlovarsku se začnou evidovat zastřelení divočáci. Myslivec dostane tisícovku za kus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Karlovarském kraji se začnou brzy elektronicky evidovat všechna zastřelená divoká prasata. Vedení kraje totiž odsouhlasilo, aby byl vytvořen zcela nový software nazvaný Evidence myslivosti - aplikace evidence zástřelného.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

Do této elektronické evidence bude muset myslivec zaregistrovat každého zastřeleného divočáka, aby za něj mohl požádat kraj o odměnu ve výši tisíc korun. Odměňování odstřelu divokých prasat má zabránit tomu, aby divočáci způsobovali vysoké škody nejenom zemědělcům.

„Snažíme se naším programem podpory zástřelného snížit stavy černé zvěře, tedy divočáků, kteří působí značné škody ať už na veřejném, nebo soukromém majetku,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) s tím, že vznikající program bude ještě projednávat krajské zastupitelstvo.

„Jedná se o systém evidence odstřelených divočáků, zejména proto, abychom věděli, kde přesně byly jednotlivé kusy zastřeleny,“ popisoval hejtman rozdíly mezi stávajícím státním a připravovaným krajským systémem. „Ale také proto, abychom předešli možným podvodům dovážením kontrolních částí divočáků, jako oháňka nebo slezina, z jiných částí regionu nebo třeba ze zahraničí,“ vysvětloval funkci budoucího systému Kulhánek s tím, že krajský program by mohl být spuštěn se začátkem příštího roku.

Porušil, co mohl. Tisíce lidí žádají v petici trest pro myslivce, který zastřelil kolii

Krimi

Příjemcem odměny nebude příslušná myslivecká organizace, ale přímo myslivec. „To je významně více motivační,“ komentoval Kulhánek. „Systém má předpokládanou hodnotu pořízení asi 850 tisíc korun,“ upřesnil hejtman s tím, že se rozhodně nejedná o nejvyšší částku, kterou kraj do systému vkládá.

„Na samotné zástřelné máme totiž alokováno deset milionů korun,“ prozradil. „To by nám podle propočtů odborníků mohlo skutečně razantně snížit počty stavů divoké černé zvěře na standardní počet,“ dodal hejtman s tím, že odměna za každého zastřeleného kance je tisíc korun.

Podoba programu odměňování myslivců za zastřelenou divokou černou zvěř bude v rámci republiky unikátní. „Byla to iniciativa kraje, která ale vzešla z cest jeho vedení po jednotlivých obcích regionu. Ten podnět byl skutečně frekventovaný od starostů z různých částí regionu,“ poznamenal Kulhánek.

Systém je podle hejtmana nastaven tak, že myslivec musí zastřelené prase zaevidovat hned po jeho zastřelení. „Přitom je v rámci systému čas na kontrolu. To znamená, že jakmile bude divočák v systému zaevidován, tak je tam prostor pro kontrolu, zda tomu skutečně tak je,“ vysvětloval Kulhánek výhody systému, který možnost podvodů neumožní.

Stát zavedl před časem systém odměny dvou tisíc korun za každého zastřeleného kance nad dlouhodobý průměr této odlovené černé zvěře. Tato odměna ale směřuje mysliveckému sdružení, kde je myslivec registrován. Vedení kraje si od svého systému slibuje, že bude více motivační.

Snowboardisty na sjezdovce v Japonsku napadl divočák

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám