Hlavní obsah

Na jihu Moravy uhynuly na ptačí chřipku další labutě, lidé mají nahlásit svou drůbež

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov, Ivančice

Pozornost veterinářů se ve čtvrtek přesunula z Moravského Krumlova na Znojemsku opět do Ivančic na Brněnsku, kde již v úterý zlikvidovali první malochov drůbeže, která onemocněla ptačí chřipkou.

Milan Buček, starosta města IvančiceVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

„Hasiči do Ivančic vyjížděli dnes ráno dvakrát kvůli labutím. U první se potvrdila nemoc, u druhé nikoliv,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. „Uhynuly tři další labutě, dohromady už jich je 16,“ potvrdil starosta Milan Buček (STAN A NK).

Odpoledne ještě starosta čekal na zprávu od veterinářů zkoumajících malochov drůbeže v Letkovicích, místní části Ivančic. „Jedná se o drobný chov asi dvaceti kusů drůbeže, kde je podezření na výskyt ptačí chřipky. Podle výsledků veterináři rozhodnou o dalším postupu,“ řekl Právu starosta. [celá zpráva]

Foto: Městský úřad Ivančice

Hasiči vytahuji z řeky v Ivančicích jednu z mrtvých labuti

Krizový štáb svolaný ve čtvrtek dopoledne do Moravského Krumlova na Znojemsku v souvislosti s výskytem ptačí chřipky předpokládá likvidaci další drůbeže malochovatelů v okolí epicenter nemoci.

Lidé mají nahlásit své chovy

Ředitel Krajské veterinární správy v Brně Jaroslav Salava uvedl, že nejprve potřebují přesné informace o malochovech. Moravskokrumlovská radnice proto vyzvala obyvatele k nahlášení stavu chovů drůbeže.

„Žádáme občany, aby co nejdříve nahlásili své chovy drůbeže na Městský úřad Moravský Krumlov dle nařízení Státní veterinární správy. Tento sčítací list drůbeže slouží k zjištění stavu drůbeže v ochranném pásmu. Upozorňujeme majitele chovů drůbeže, že jde o povinnost ze zákona,“ vyzval obyvatele starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Labutě v Ivančicích, právě ty mohly být nositeli ptačí chřipky.

Do sčítacího listu mají lidé zapsat ke svému jménu a dalším kontaktním údajům počet a druh chované drůbeže.

V nejbližším okolí nejspíše veterináři rozhodnou o likvidaci chovů. Mělo by se jednat o dvě desítky chovů se zhruba třemi sty kusy drůbeže,“ uvedl starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám