Hlavní obsah

Na jihu Moravy bude hejtmanský post obhajovat lidovec Grolich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídrem KDU-ČSL bude v nadcházejících krajských volbách na jihu Moravy její současný hejtman Jan Grolich. Volby se uskuteční příští rok v červnu. Grolich tak bude obhajovat svůj současný hejtmanský post. Do svého čela si jej zvolili účastníci páteční nominační konference KDU-ČSL v Jihomoravském kraji. Region je již léta tradiční baštou lidovců v Česku.

Foto: Archiv Jana Grolicha

Jan Grolich

Článek

Krajskou koalici na jihu Moravy nyní tvoří KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starosty pro jižní Moravu. V zastupitelstvu má 37 z 65 mandátů. Koalice se nepotýká s vnitřními spory, lze proto předpokládat, že snahou zástupců těchto stran bude ji udržet.

„Minule jsem kandidoval s tím, že se věci dají dělat jinak. Ale to už teď nestačí. Chci naplno využít potenciál, který jižní Morava má. Díky univerzitám, high-tech firmám, start-upům a výzkumným institucím, které u nás vytváří unikátní prostředí, se jižní Morava může stát jádrem budoucí prosperity celé země. Chci ukázat, že můžeme vyhrát,“ uvedl Grolich.

Asi nejtěžší zkouškou jeho současného volebního období bylo řešení následků ničivého tornáda s rozsáhlými škodami, které postihlo část Břeclavska a Hodonínska v červnu 2021.

Dvojkou lidovci zvolili Grolichova náměstka pro regionální rozvoj Jana Zámečníka. Lidoveckou trojkou se stala Jana Filipovičová, která je od roku 2014 starostkou obce Hrušky na Břeclavsku. Na čtvrtém místě bude za KDU-ČSL kandidovat místostarosta Vyškova a bývalý náměstek hejtmana Roman Celý.

Grolich: Vinaři uspěli, ale je jasné, že tím to nekončí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám