Hlavní obsah

Na internetu kvasí rebelie proti politickým dinosaurům

Právo, Oldřich Danda

S blížícími se volbami to vře nejen ve stranických centrálách, ale i mezi voliči. Na internetu se objevilo hned několik aktivit volajících po nabourání stranických kandidátek a vymetení dobře usazených politiků. Možností je kroužkovat preferovaná jména tak, aby se okoukaným lídrům ztížil nebo zamezil vstup do Sněmovny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové sociální sítě už prokázaly velký potenciál při organizování politických akcí.

Článek

Jedním z projektů jsou webové stránky rozhněvaných mužů pod názvem vymentepolitiky.cz.

„Naším cílem je, aby zkorumpovaný establishment odešel do politického důchodu a neotravoval vzduch svou arogancí. Věříme, že jsme schopni zmobilizovat všechny slušné lidi, kteří už mají dost našich politiků. Chceme vyvolat spontánní vlnu, která vyvrcholí při volbách v květnu 2010 tím, že většina voličů dá hlas novým politikům,“ stojí v programu skupiny.

Alternativou k okoukaným tvářím velkých stran jsou prý nové a malé strany. Které to jsou, ale tvůrci stránek neříkají. Každopádně s podobným programem – tedy s vyhnáním „politických dinosaurů“ – přišla strana Věci veřejné. Další novou stranou se sněmovní šancí je TOP 09. V minulosti se na obdobné vlně a touze po změně svezli do Sněmovny zelení.

Defenestrace podle Cimrmana

Další z letošních akcí je občanská iniciativa Defenestrace 2010, která vznikla v souvislosti s články profesora Františka Janoucha a spisovatelky Lenky Procházkové. Ti vyzvali, aby lidé na kandidátních listinách zaškrtávali poslední čtyři kandidáty tak, aby tito preferovaní lidé z chvostu volebních listin přeskočili lídry stran.

Volební zákon říká, že každý kandidát na krajské kandidátní listině, kterého zakroužkuje nejméně pět procent voličů, postupuje ze spodního místa skokem dopředu a získává sněmovní mandát.

„Tím obsadí jedno z míst původně rezervovaných pro předsedy stran, ministry, poslance, tedy ty profláknuté škodlivé štamgasty a šašky,“ odvolávají se aktéři na fiktivní dopis Járy Cimrmana. Svou výzvu ale myslí vážně. Pokud by se k akci zapojil dostatek voličů, šlo by o „moderní defenestraci zcela v rámci platných zákonů“, píší autoři.

Akce se již přemístila na internet, na Facebooku měla po pár dnech již 1400 příznivců.

Netradiční plány se objevily i u zelených. Dvojka kandidátky na Pardubicku Jan Linhart by chtěl v příští Sněmovně prosadit, aby voliči měli nejen tři kladné preferenční hlasy, ale i tři záporné, kterými by vybraným kandidátům vyjádřili své antipatie.

Kroužkování pomáhá k zisku mandátu

Kroužkování je někdy účinné a díky němu se do Sněmovny dostali i kandidáti z nevolitelných míst, ale většinou šlo o místně či celostátně známé osobnosti. V roce 2006 přeskočila ze šestého místa i Zuzka Bebarová-Rujbrová, ačkoli se na jihu Moravy dostali jen tři komunisté. Získala 10,54 procent hlasů.

Podobně se do poslaneckých křesel dostala i Alena Páralová (ODS). Ač pátá, podařilo se jí díky 9,93 procenta preferenčních hlasů dostat se na první místo čtyřčlenné pardubické výpravy do dolní komory parlamentu.

Svého skokana do Sněmovny má i ČSSD, je jím stříbrný olympionik ve skoku na lyžích Pavel Ploc. Na liberecké soupisce byl pátý, dostali se jen tři a mezi nimi byl i Ploc.

Anketa

Přivítali byste možnost dávat ve volbách kandidátům negativní hlasy?
Ano, do Sněmovny by se měly dostat nové tváře
93,2 %
Myslím, že stačí možnost dávat hlasy preferenční
5,2 %
Ne, je na straně, koho si určí na přední místa
1,6 %
Celkem hlasovalo 18225 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám