Hlavní obsah

Na Hradě zadrželi dalšího člena Ztohoven

Novinky, ČTK, zpe, bja
Praha
Aktualizováno

Policie v pondělí v areálu Pražského hradu zadržela jednoho ze členů umělecké skupiny Ztohoven. Skupina v sobotu vyměnila prezidentskou standartu za rudé trenýrky.

Foto: skupina Ztohoven

Rudé trenky vlající nad Hradem

Článek

„Kolegové zadrželi muže ročník 1975, který se pokoušel dostat na lešení Pražského hradu,“ uvedl mluvčí policejního prezidia David Schön. Policie muže chytila ještě předtím, než se na lešení stihl dostat. Následně jej předala pražským policistům.

Čtyřicetiletý muž je nyní podezřelý ze dvou správních deliktů. Měl se dopustit přestupku tím, že vnikl do objektu střeženého policií. „Podezření z druhého přestupku je za neuposlechnutí výzvy úřední osoby,“ řekl Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Zadržen byl před tím, než České televizi (ČT) poskytl rozhovor o sobotní akci skupiny, kdy výtvarníci vyvěsili na Hradě místo standarty rozměrné rudé trenýrky. Uvedl to jeden z aktérů sobotní performance. "Dnes rozhodně nešlo o další uměleckou akci Ztohoven," uvedl performer. Naznačil, že ochranka Hradu je po víkendu velmi ostražitá.

Setkání s jedním z účastníků výtvarné skupiny ČT potvrdila. "Štáb České televize byl dohodnut s jedním ze členů skupiny Ztohoven na rozhovoru. Ten měl proběhnout před Arcibiskupským palácem," řekla mluvčí Alžběta Plívová s tím, že štáb plánoval natočit i místo, kterým se členové skupiny dostali na lešení. "Vše nakonec ale proběhlo jinak, respondent před Arcibiskupský palác nedorazil a náš štáb už pouze zaznamenal zásah hradní ochranky," dodala mluvčí.

Zadržený výtvarník byl stejně jako v sobotu oblečen do pracovního oděvu. V sobotu kolegům, kteří byli přestrojeni za kominíky, pomáhal s přípravami na místě.

Viděl jsem, jak ho odváděli, uvedl mluvčí

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Novinkám potvrdil, že v pondělí ochranka zadržela muže přestrojeného za dělníka. „Přijali jsme adekvátní opatření, bezpečnostní složky zareagovaly. Došlo k zadržení narušitele, byl jsem svědkem toho, když byl policií odváděn,“ řekl Novinkám Ovčáček.

”V každém případě zvolil zajímavý úbor, měl dělnickou stavební helmu. Po kominické akci přišel pokus přijít se stavební helmou,“ dodal Ovčáček s tím, že vandalové se pokusili zopakovat něco, co je odsouzeníhodné.

Někteří politici vzali víkendový čin s humorem, další jej odsoudili jako zneuctění státního symbolu. Vesměs se podivili nad chabou ostrahou sídla prezidenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám