Hlavní obsah

Na Hrad nepřijde rektor Karlovy univerzity ani jeho předchůdce

Praha
Aktualizováno

Bývalý rektor Univerzity Karlovy (UK) a čerstvě zvolený senátor Václav Hampl odmítl pozvánku na oslavy státního svátku 28. října na Pražském hradě. Vyjádřil tak solidaritu s nepozvanými rektory Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem a Jihočeské univerzity Liborem Grubhofferem. Na Hrad v úterý nepřijde ani současný rektor UK Tomáš Zima.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima stráví svátek 28. října s rodinou

Článek

„Poté, co jsem začátkem víkendu zjistil, že jsem mezi zvanými na oslavu státního svátku, jsem dnes zaslal svoji omluvu. Vyjádřil jsem v ní poděkování za pozvání, ale také zklamání, že se opakuje selektivní nepozvání dvou rektorů významných veřejných univerzit,“ sdělil Právu Hampl.

„Nezbývá mi tedy, než aby můj postoj kolegiality a nesouhlasu trval. Je mi to upřímně líto,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident Miloš Zeman nepozval zmíněné rektory už loni. Beka, protože mu neumožnil přednášet ve škole z obavy před volební agitací. Zeman to označil za urážku hlavy státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rektor UK Václav Hampl

Grubhoffer dostal červenou za bojkot slavnostního jmenování profesorů. Protestoval tak proti Zemanovou rozhodnutí nejmenovat svého názorového odpůrce Martina Putnu profesorem.

Hampl tehdy coby šéf konference rektorů byl prvním a nejvýraznějším hlasem, který vyjádřil solidaritu s odmítnutými kolegy. Postupně se k němu přidala drtivá většina rektorů z veřejných vysokých škol.

Letos pozvánku dostal jako nově zvolený senátor.

Nepřijde ani rektor Karlovy univerzity

Úterních oslav 28. října na Hradě se nezúčastní ani rektor Karlovy univerzity a předseda České konference rektorů Tomáš Zima. Podle ČTK se rozhodl v reakci na spory o pozvánky raději strávit svátek s rodinou.

Česká konference rektorů už dřív uvedla, že spory o pozvánky považuje za nedůstojné a že oslavy 28. října nejsou „soukromou akcí, ale oficiální”. Okruh pozvaných hostů by proto neměly ovlivňovat neshody z minulosti, stojí v prohlášení podepsaném právě rektorem Tomášem Zimou. [celá zpráva]

Na Hrad nepřijde i několik dalších rektorů českých vysokých škol. Pět jich bude na pracovní návštěvě v Indii, několik dalších se omluvilo kvůli jiným povinnostem.

Miloš Zeman v neděli při návštěvě Číny prohlásil, že nepozváním dvou výše zmíněných hájí prestiž všech prezidentů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám