Hlavní obsah

Na horách se rozjely první vleky, využily je tisíce lyžařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Na českých horách se tento víkend rozjely první vleky. Nejvíce si sněhu, byť vetšinou umělého, užili lyžaři v Jeseníkách a Jizerských horách. Na mnoha místech kazilo sportovní požitek lidem deštivé počasí.

Foto: Milan Řehák

Michal Mít

Článek

V Jeseníkách si lidé na výše položených sjezdovkách mohli dokonce užít i přírodní sníh, na Ovčárně ho bylo až půl metru. Vleky tu byly bez front. První víkend si tu užili i záchranáři, kteří vyjeli hledat dva ztracené běžkaře. Ve vedlejších Beskydech sezóna ještě nezačala, na svazích leží minimum sněhu.

Na běžky mířilo nejvíce lidí i v Jizerských horách, tratě tu jsou upravené. Na Krušnohorsku se rozjela i nejdelší lanovka v ČR na Komáří vížku.

Tisíce turistů zamířily do středisek v Krkonoších a Orlických horách. Právě tady ale podle vlekařů návštěvnost nejvíce snížilo počasí. Teploty byly místy kolem nuly, chvílemi sněžilo a byla mlha. Střediska nabídla zvýhodněné ceny vleků. Třeba v Peci pod Sněžkou či Janských Lázních stála celodenní permanentka 250 korun. Hlavně menší střediska v Krkonoších jako Mladé Buky či Vítkovice ale stále na zahájení sezony stále čekají.

Obdobná situace byla v Orlických horách, kde vlekaři v Deštném spustili částečně vleky již v pátek. Částečně v provozu byly vleky v Říčkách. Uzavřené zatím zůstaly areály Čenkovice a Přívrat.

První lyžování se slevami

Lyžařská sezona začala i v šumavských areálech Zadov a Kramolín na jihu Čech. Teploty se pohybovaly okolo nuly a místy slabě mrholilo. K prvnímu lyžování lákaly návštěvníky startovní slevy. Do deseti centimetrů přírodního a 20 až 40 centimetrů technického sněhu leželo na sjezdovkách v areálu Kobyla na Zadově na Prachaticku. Na Zadově je také 15 kilometrů upravených běžeckých tratí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám