Hlavní obsah

Na dotace na zateplení dosáhnou další lidé

Právo, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) uvažuje o zmírnění podmínek programu Zelená úsporám. Na dotace by tak měli dosáhnout i lidé, kteří své domy zateplili již v minulosti, tedy před vyhlášením projektu. Uvedl to včera ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

Foto: archiv firmy DuPont , Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vyslyšeli jsme názory lidí, kteří si stěžovali, že zateplili své domy, vyměnili okna za vlastní peníze, aniž by věděli, že bude spuštěný nějaký program, z něhož by mohli čerpat dotace,“ řekl Bursík. Jisté nyní je, že aby na státní peníze dosáhla domácnost, která v minulosti vyměnila okna, bude muset ještě zároveň zateplit aspoň jednu stěnu domu, podlahu anebo střechu.

Už nyní je totiž jednou ze základních podmínek zeleného programu, že žadatel musí ve svém domě provést aspoň dvě ekologické úpravy. Další podrobnosti MŽP zatím nezveřejnilo. Podle nynějších pravidel mohou počítat s dotacemi jen úspěšní žadatelé na akce ukončené po letošním prvním dubnu.

Celkově se pak na zateplení, výstavbu domů v pasivním standardu a ekologické vytápění má do roku 2012 rozdělit zhruba pětadvacet miliard korun. ČR je získá prodejem emisních povolenek. Prvních deset miliard korun přitom bude uvolněno ještě letos.

MŽP spočítalo, že ekologické úspory s sebou ročně přinesou mimo jiné o dvě stě dvacet tisíc kilogramů méně prachových částic ve vzduchu. Domácnosti také ušetří tři miliardy za vytápění.

Program by měl navíc umožnit zachování třiceti tisíc pracovních míst, především v regionech. „Jde o nejkonkrétnější projekt, kterou odstupující vláda přijala v rámci boje s hospodářskou krizí. O dotace je mezi lidmi velký zájem,“ shrnul Bursík.

Reklama

Související témata:

Související články

Na zateplení domácnostem miliardy

Ušetříte ročně desítky tisíc korun za vytápění, až statisíce získáte od státu na opravu domů, láká ministerstvo životního prostředí (MŽP) občany v rámci...

Výběr článků

Načítám