Hlavní obsah

Na Dole ČSM opět hořelo, událost se tentokrát obešla bez obětí

Právo, hon
Stonava

Jen málo chybělo v pátek k tragédii v podzemí Dolu ČSM ve Stonavě, tentokrát v jeho jižní části. Kvůli prudkému zvýšení koncentrace oxidu uhelnatého zde došlo k samovznícení uhlí. Na místě zasahovali i báňští záchranáři, tentokrát ale nebyl na rozdíl od předvánočního výbuchu metanu, při kterém zahynulo třináct lidí, nikdo zraněn.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před dolem ČSM ve Stonavě visí černý prapor.

Článek

Událost způsobila v okolí dolu paniku, naštěstí se ale ukázalo, že nemá tak vážné následky. Podzemí bylo uzavřeno a po celou noc se pracovalo na zamezení šíření požáru.

„V Dole ČSM-Jih ve Stonavě došlo v likvidovaném dokopaném porubu 402 200 v 7. patře asi 800 metrů pod zemí k prudkému zvýšení koncentrace oxidu uhelnatého na hodnotu vyšší než 0,013 % a k samovznícení uhlí. Na místo byl ihned povolán výjezd báňských záchranářů,“ potvrdil mluvčí OKD Ivo  Čelechovský.

Velitel likvidace postiženou oblast okamžitě uzavřel. „Nyní zde probíhají práce k tlumení samovzněcovacího procesu – tedy výstavba nárazuvzdorných hrází. V souvislosti s touto událostí nebyl nikdo z horníků pracujících v podzemí zraněn,“ doplnil mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám