Hlavní obsah

Na dohodu o narovnání platů přistoupila drtivá většina soudců. Peníze dostanou v červnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na dohodu o dorovnání platů se státem přistoupilo 93 procent soudců a 96 procent státních zástupců. Právu to v úterý sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. Peníze dostanou v květnové výplatě, tedy do poloviny června.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vláda soudcům nabídla dohodu, podle níž mají dostat peníze za léta 2012 až 2014, o něž přišli kvůli nesprávně vypočtené platové základně. Nedostanou ale sumu, o niž přišli, když jim zákonodárci nepřiznávali trojnásobek základny.

Stát by měl soudcům vyplatit 1,2 miliardy korun. V případě, že by soudcům musel dorovnávat celou sumu, přesáhly by náklady pět miliard.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spory o zpětné dorovnání platů soudcům začaly poté, co Nejvyšší soud loni přiznal soudkyni z Brněnska zpětné dorovnání platu. Stěžovala si na nesprávně vypočítané platové základny a na dlouhodobě snížený koeficient pro určení soudcovských mezd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám