Hlavní obsah

Na Den učitelů chtějí kantoři stávkovat

– ČESKÁ REPUBLIKA
Novinky, Zdeňka Látková

Stávku na Den učitelů 28. března chystají někteří kantoři nespokojení s platy. Takový je výsledek víkendové schůzky, kterou do Prahy svolal nově vzniklý Učitelský odborový klub a na niž se sjelo třicet učitelů ze základních a středních škol. Do 28. února předloží vládě a ministrům školství i financí své požadavky a dají jim čas do 28. března.

Foto: archiv Martiny Průchové - www.martina.prettywoman.cz

Martina Průchová, ředitelka 27. mateřské školy v plzeňské čtvrti Bory, bude v sobotu v prestižní soutěži reprezentovat Plzeňský a Jihočeský kraj.

Článek

Pokud se do té doby vládní představitelé nezavážou, že jejich požadavky začnou plnit, půjdou učitelé do stávky. Co učitelé požadují? Aby jejich platy již v příštím roce dosáhly 130 procent průměrného platu v zemi, což přislíbila již minulá vláda.

Dnes dosahuje podle nespokojených učitelů jen 90 až 95 procent, a nic na tom nemění ani 10procentní růst tarifů od Nového roku. Už tento rok také chtějí kompenzovat zvýšení mezd, kterého se nedočkali, když vláda opět odložila zavedení šestnáctitřídní platové tabulky. "Kdyby tabulka platila, zvýšily by se naše platy asi o 20 procent, což znamená zhruba dva až tři tisíce hrubého měsíčně navíc," řekl Právu zakladatel učitelských odborů Radek Sárközi. Pedagogové také chtějí, aby se vládní představitelé zavázali, že od roku 2004 půjde na školství ze státního rozpočtu částka ve výši šesti procent HDP, což je obvyklé v zemích Evropské unie.

Zavřou se školy?

Jak chtějí učitelé stávkovat, na tom se zatím neshodli. Zatímco šéf odborů Sárközi je pro to, aby na jednu hodinu přerušili vyučování a diskutovali se svými žáky o financování školství, jiní pedagogové jsou radikálnější a chtějí na jeden den zavřít školy. "Chci, aby nám vláda zajistila důstojný život. Spousta učitelů si dnes musí brát druhé nebo třetí zaměstnání, a pak se ptám: jaká je kvalita jejich výuky?" ptá se Ján Richter z 5. ZŠ v Trutnově, který učí již patnáct let a jehož čistý základní plat činí 13 tisíc korun. "Má žena je na mateřské s dvojčaty, na která dostáváme měsíčně příspěvek 2500 korun. Každé tři měsíce tak absolvujeme kolečko po úřadech a žádáme o sociální dávky," svěřil se učitel.

Nespokojení učitelé se shodují, že k prosazení požadavků musí získat podporu dalších kolegů. "Jinak nás vláda nebude brát v úvahu. Učitelé jsou ale bohužel dost pasivní a snadno zastrašitelní. Navíc ani školské odbory, které až dosud jako jediné učitele reprezentovaly, naše požadavky příliš neprosazovaly," řekl Richter. S tím, že učitelé nepůjdou do tvrdších protestů, podle Zdeňka Zapletala z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově počítaly všechny dosavadní vlády. "Když ale do stávky vstoupí víc než padesát procent učitelů, během několika měsíců se vláda a parlament začnou našimi požadavky zabývat," tvrdí Zapletal.

Rössler: nejdřív ať se omluví

Na otázku, zda je ochoten podpořit nové odbory a jejich radikální požadavky, šéf školských odborů Jaroslav Rössler Právu řekl, že je ochoten spolupracovat s každým seriózním partnerem. To však podle něj není případ Sárköziho. "Nejdřív by se musel omluvit za osobní útoky na mne a na celý náš svaz, který nazval pohrobkem ROH. Pan Sárközi navíc nemá žádný mandát, podporuje ho mizivý počet lidí," dodal Rössler.

Ministryně Petra Buzková jednání s předákem odborového klubu neodmítá. Sárközi však podle její mluvčí Hany Vítkové zatím žádal o schůzku jen jako soukromá osoba, nikoli jako zástupce odborové organizace. Základní mzda nově nastupujícího kantora základní školy dnes činí 10 670 korun, u kolegy s více než třicetiletou praxí 15 580 korun. Nejmladší pedagogové na středních školách dostávají základní plat 11 840 korun a nejdéle sloužící 17 290 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám