Hlavní obsah

Na demonstraci za sousedskou výpomoc se sešlo sedm lidí

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sice malá skupinka, zato s velkým odhodláním. V sedmi lidech se vydali až z Brna do Prahy před sídlo Sněmovny, kde chtěli vyjádřit svůj nesouhlas se zvýšením daní. Dokonce přišli i s alternativním řešením, na které chtěli poslance upozornit. Jejich myšlenka je jednoduchá: Vypomáhejme si sami mezi sebou a daně nikomu platit nebudeme muset.

Demonstranti rozdávali poslancům jablkaVideo: Novinky

 
Článek

Skupinka demonstrantů se sešla před vchodem do Sněmovny ve dvanáct hodin s oranžovými tričky a s nůší jablek. Právě ta měla symbolizovat jejich základní myšlenku, a proto je chtěli rozdat poslancům. „Toto jablko by pravděpodobně někde spadlo v zahradě a shnilo a nedostalo by se k těm lidem, kterým by mohlo být k užitku. Takových jablek je ale v naší republice velké množství, a právě tím chceme našim poslancům demonstrovat základní myšlenku – pojďme si vzájemně pomáhat, pokud stmelíme náš národ od spodu, všechno může být efektivnější,“ vysvětluje svůj záměr organizátor akce Lukáš Mikula.

Nedávné zvýšení daní není podle jeho přesvědčení systémovým krokem. Proto on a jeho známí přišli s novou internetovou platformou, která by měla umožnit lidem, aby si mezi sebou služby snáze vyměňovali.

Právě tato platforma by měla pomoci občanům vypořádat se s neúnosným zvyšováním daní a neustálým zdražováním produktů a služeb. „Vývoj společnosti směřuje k čím dál větší finanční a společenské nestabilitě. Mechanismy nastaveného systému vedou k tomu, že se lidé stali závislí na drahých komerčních službách. Mnoho Čechů si je ale dovolit nemůže. A navíc, velký podíl ze zisku putuje do zahraničí. Jedním z řešení je lokalizace takových služeb, které si lidé mohou obstarat ve svém okolí,“ říká Lukáš Mikula, jeden z hlavních iniciátorů projektu BuddyJet.

Ideál - svět bez peněz

V České republice v posledních měsících vznikají nápady a projekty, jejichž podstatou je vzájemná sousedská výpomoc. „Výměna služeb za peníze je obvyklá, ale pořád v tom hrají roli peníze. Nechceme být otroky peněz, proto chceme ostatním ukázat, že to jde i jinak,“ říká Pavel Beneš, další z iniciátorů projektu BuddyJet.

Smyslem projektu je zkontaktovat lidi z blízkého okolí, kteří si mohou být navzájem prospěšní. „Potřebujete například odvést na letiště nebo posekat trávník? Váš soused nemá zrovna co na práci, a tak se Vám rád nabídne. Můžete mu zaplatit, dohodnout se na protislužbě, nebo mu nabídnout něco z vlastních zdrojů. Společnost je dnes zvyklá na finanční vyrovnání, existují ale i jiné způsoby,“ popisuje smysl projektu Lukáš Mikula a dodává, že tento projekt si klade za cíl vytvořit společnost lidí, kteří nejsou závislí na drahých komerčních službách ani na svévoli státu v poskytování sociálních služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám