Hlavní obsah

Na česká víza mají zapomenout i Rusové a Bělorusové s dvojím občanstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zahraničí chce rozšířit platný zákaz vydávání víz Rusům a Bělorusům i na osoby, které disponují i jiným státním občanstvím. Zároveň vládě navrhuje prodloužit opatření zapovídající vydávání víz o rok, tj. do března 2024. Rozhodující slovo bude mít kabinet.

Foto: Evanto Elements

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zahraničí chce k úpravě nařízení ohledně Rusů a Bělorusů s dvojím občanstvím přistoupit na základě požadavku ministerstva vnitra.

Nově by tak měla být „nepřijatelná i žádost o oprávnění k pobytu na území České republiky podaná občanem Ruské federace nebo Běloruské republiky, který je současně státním občanem jiného státu“.

Již od loňského října nemohou do ČR přicestovat ani Rusové se schengenským vízem vydaným za účelem turistiky, sportu či kultury jakýmkoli státem Evropské unie.

K prodloužení restrikcí, které státy EU zavedly loni v souvislosti s napadením Ukrajiny Ruskem, je podle ministerstva třeba přistoupit, neboť původní opatření mělo pouze roční platnost a nebylo vyloučeno, že válka nebude mít tak dlouhé trvání.

„Předmětná nařízení vlády byla přijímána s určitým časovým předpokladem možného ukončení ozbrojeného konfliktu na Ukrajině do 31. března 2023. Tento předpoklad se však nenaplnil, konflikt nadále trvá,“ zdůvodnil resort nezbytnost prodloužení opatření.

A dost. Pobaltské státy zavírají Rusům společné hranice

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám