Hlavní obsah

Na cenu nehledí. Vakcínu proti covidu chtějí tisíce cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaplatit přes šestnáct set korun za očkování proti covidu se po více než měsíci od spuštění registrace odhodlalo 15 842 lidí bez veřejného pojištění. Zpravidla jde o cizince, kteří delší dobu pobývají v Česku.

Foto: Novinky

Očkovací centrum bez registrace v pražském obchodním centru Chodov

Článek

Odhadnout, kolik z nich před 11. červnem nemělo jinou možnost se k očkování dostat, je prakticky nemožné. Někteří si pro vakcínu mohli zajet do své rodné země, otázkou ovšem je, zda by jim Česko certifikát pak uznalo. ČR neuznává například certifikáty některých tzv. třetích zemí.

Vakcína od Moderny je účinná proti mutacím, oznámil výrobce

Koronavirus

Zaplatit na místě

Většina těch, kteří se přihlásili o vakcínu jako samoplátci, už má rezervovaný termín a část z nich už dostala i první dávku. Jen na brněnském výstavišti ve velkokapacitním centru odbaví denně padesát až sto zájemců. Celkem evidují přes 650 samoplátců, podobně jako v pražské Všeobecné fakultní nemocnici nebo ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Každý z nich musí uhradit očkování přímo na místě. Bez ohledu na to, jestli je to český občan nebo cizinec dlouhodobě žijící v Česku bez veřejného pojištění. Lidé s cizím občanstvím, kteří chtějí v tuzemsku zůstat několik měsíců, si musí zřídit komerční pojištění, což ale výdaje, jako je očkování proti covidu, v základu nepokrývá.

O proplacení nákladů za vakcínu a její aplikaci požádalo zatím jen pár stovek lidí. Pro skupinu samoplátců vyčlenil stát dvoudávkovou vakcínu od Pfizer/BioNTechu.

Vakcinologové mají jasno: Očkování dětí má smysl

Domácí

Za obě dávky dá každý v součtu 1620 korun, což stát stanovil jako maximální možnou částku. „Evidujeme 214 nahlášených pojistných událostí k očkování cizinců, z toho 100 pojistných událostí již bylo vyplaceno,“ napsala Právu Klára Bílá za Pojišťovnu VZP, což je dceřinka Všeobecné zdravotní pojišťovny, která poskytuje soukromé pojištění cizincům.

Desítky plnění obdržely také pojišťovny Slavia nebo UNIQUA. U druhé zmíněné má přitom sjednáno komplexní pojištění, ze kterého lze očkování uhradit, na šest tisíc klientů. Pojišťovna VZP dosud vyplatila cizincům na 70 tisíc korun. Klienti pojišťovny Slavia dostanou částku až po aplikaci obou dávek.

„Klienti jsou informováni, že refundace nákladů bude provedena po aplikaci druhé dávky, tedy po ukončeném očkování. I proto nyní máme nahlášeny pouze desítky žádostí, tedy pojistných událostí, které klienti nahlásili ihned po aplikaci a úhradě první dávky,“ řekla ředitelka marketingu Slavia pojišťovny Martina Lambert.

Na Chodov i do Olympie

Stát vyčlenil v první polovině června pro vybranou skupinu cizinců 21 očkovacích míst. Zajít mohou i do mobilního očkovacího místa v pražském obchodním centru Chodov, kde není nutná registrace předem a očkují tam vakcínou Pfizer/BioNTech. Ode dneška mohou samoplátci bez objednání přijít i do nákupního centra Olympia v Brně, kde bude k dispozici Pfizer i jednodávkový Janssen.

ON-LINE: Přibylo 302 nově nakažených

Zahraniční

„Budeme se snažit, aby to do budoucna bylo možné pro obě vakcíny, ale teď ze začátku bude pro samoplátce k dispozici jen Pfizer,“ upřesnila mluvčí svatoanenské nemocnice v Brně Dana Lipovská. Jinde zatím tato možnost není.

Motolská fakultní nemocnice, která provozuje nově otevřené mobilní centrum v OC Nový Smíchov a kde se očkuje Modernou, nemá uzavřenou smlouvu pro samoplátce.

Výběr článků

Načítám