Hlavní obsah

Děním na brněnské pedagogické fakultě se zabývá policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situací na sexuálním skandálem zmítané Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně se začala zabývat policie. Některé ze studentek školy měly totiž čelit nepřípustnému chování ze strany pedagogů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Článek

Aféru týkající se chování dvou pedagogů z Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví podrobně popsal server Seznamzpravy.cz. Podle výpovědí studentek měli pedagogové nemístné poznámky, či dokonce činili přímé nabídky sexu, k čemuž mělo docházet zejména na sportovních výjezdech. Vedení školy nakonec oba pedagogy stáhlo z výuky.

Jak to při studiu skutečně vypadalo, už řeší nejen vedení školy, ale také policie. Právu a Novinkám to potvrdil jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb. „Trestní oznámení v této věci ale nebylo podáno, nikdo z aktérů se na policii neobrátil,“ zdůraznil Šváb.

Jak mělo obtěžování na sportovním výjezdu vypadat, popsala pro Seznamzpravy.cz jedna ze studentek. „Na kurzu se přes den sportovalo a přes noc se ve větším množství pil alkohol, v mnoha případech dokonce vyučující pili alkohol stylem body shot – z pupíků studentek. Tím to ale nekončilo, střetávali se tam se studentkami i ve více intimních setkáních. Učitel se mnou chtěl vyřešit mé absence fyzickým kontaktem, který je ve vztahu vyučující–žák naprosto nevhodný a nezákonný, odmítla jsem,“ citoval server studentku. V dalším případě měl zase pedagog nepřístojně komentovat vzhled studentky nebo přímo nabízet sex.

Na samotné fakultě je vzhledem ke zkouškovému období klid, což se ale může změnit příští týden s návratem studentů a začátkem jarního semestru. Skandál se tak zatím řeší více na sociálních sítích.

Nové vedení fakulty v čele se Simonou Koryčánkovou už neetické chování kolegů odsoudilo a vyzvalo všechny, aby se v případě, že se s nepřístojným jednáním setkali či o něm jen slyšeli, ozvali pověřeným zástupcům školy.

„Uvedené zjištění nás mrzí o to více, že hodiny dotyčných pedagogů byly oblíbené a dlouhodobě kladně hodnocené,“ napsalo vedení školy na Facebook. Zarážející ovšem je, že v rámci hodnocení předmětů se zřejmě nikdo podrobně nezabýval i textovým doprovodem, jak plyne z diskuse pod příspěvkem. K hodnocení předmětu lze totiž připojit i slovní část. „Kontrola textových odpovědí bude součástí dalšího šetření,“ uvedla škola.

Skandál někteří vůbec nezaznamenali. „Vůbec jsem to nepostřehla. Při zkouškovém ani nejsem v Brně. Prostředí a atmosféra školy se tak pro mě nezměnily a vnímám je stále pozitivně,“ řekla Právu a Novinkám jedna z oslovených studentek.

„Zaslechla jsem jen, že sportovní výjezdy jsou svým vztahem mezi učiteli a studenty hodně specifické. Já ani lidé v mém nejbližším okolím jsme se nikdy s nevhodným chováním nesetkali, vždy se mnou bylo zacházeno s respektem a nadmíru profesionálně. Atmosféru nelze rozeznat, na fakultě se teď mnoho lidí vlivem zkouškového nevyskytuje, ale s nástupem semestru je možné, že se tato situace projeví,“ uvedla další ze studentek.

Ne všichni přitom souhlasí s tím, že škola a konkrétně Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví jsou pod palbou kritiky. Na obranu katedry dokonce vznikla petice, pod níž je podepsána šestice studentek školy. „Pedagogové se snažili stmelovat kolektiv, ať už v rámci výuky, nebo výjezdních kurzů, chovali se k nám důstojně, s respektem a v souladu s etickými pravidly, motivovali nás a rozvíjeli nás jak v profesním, tak i v osobním životě,“ píše se v petici.

Masarykova univerzita postavila mimo výuku dva pedagogy kvůli údajnému obtěžování

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám