Hlavní obsah

Na Bečvě je stav ohrožení, pomoci má armáda

Právo, Novinky, ČTK, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav ohrožení byl vyhlášen v úterý odpoledne na řece Bečvě v Teplicích nad Bečvou, kde ledová tříšť zatarasila asi na dvoukilometrovém úseku průtok korytem. Ledové bariéry na toku se tvořily i u Lipníka nad Bečvou a v Přerově. Zhoršující se situace vedla ke svolání krajské povodňové komise, která požádala o pomoc armádu.

Článek

Hladina Bečvy se za Teplicemi nad Bečvou kvůli bariéře ledu zvedla od časného rána o zhruba tři metry a vodohospodáři museli odpoledne vyhlásit třetí povodňový stupeň. Vzedmutá řeka, jejíž hloubka v těchto místech v 15 hodin kulminovala na čtyřech metrech, se v nedaleké obci Ústí vylila z břehů.

"Byly zaplaveny níže položené pozemky a hřiště. Omezen musel být i provoz na silnici z Teplic nad Bečvou do Ústí," řekl Právu starosta obce Libor Vykopal (nez.).

Voda se vylila také u Lipníka nad Bečvou. "Od jezu v Oseku nad Bečvou je na hladině silná ledová celina a před ní se hromadí tříšť v délce asi 2,5 kilometru. Pokusíme se led rozrušit těžkou technikou," poznamenal starosta města Miloslav Přikryl (Unie pro Lipník).

Bariéry uvolňují kráčející bagry

Souvislou ledovou vrstvu, která místy dosahovala tloušťky až třicet centimetrů, se pokoušeli rozrušit vodohospodáři manipulací na jezech na dolním toku Bečvy. Snažili se tak regulovat průtok v korytě, aby došlo co nejrychleji k odstranění bariér a omezení rozlévání vody mimo samotné řečiště.

"Vzniklé bariéry uvolňují takzvané kráčející bagry a další technika," informoval Právo ředitel olomouckého závodu Povodí Moravy Mojmír Pehal. Ten se současně obával, že vzhledem k nynějšímu malému průtoku vody nebude snadné poslat nahromaděné ledové kry dále po řece.

Náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ladislav Kavřík (ODS) požádal v úterý odpoledne po zasedání krajské povodňové komise o pomoc při odstraňování ledových bariér na řece Bečvě 156. záchranný prapor z Olomouce. "Požádal o těžkou techniku, jež by pomohla při rozbíjení ledových zátarasů v Přerově," upřesnil Ivo Heger z olomouckého hejtmanství.

Olomoucký kraj bude podle něj i nadále ve spojení se starosty měst a bude připraven reagovat na jejich případné žádosti o pomoc. Povodňová komise zároveň rozhodla o předání informací Zlínskému kraji, jehož územím Bečva rovněž protéká. Na ostatních místech Olomouckého kraje byla v úterý situace na tocích bez problémů.

Hladiny řek stoupají na celé Moravě

Oteplení, které na celém východě republiky doprovází déšť, způsobuje vrásky na čelech správců vodních toků. Na Moravě spadlo v noci z pondělí na úterý až 15 milimetrů srážek, hladiny některých řek se pomalu vylévají z koryt.

Hydrologové upozorňují, že se na řekách mohou tvořit ledové bariéry a hladiny někde stoupnou na první stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Na Olšavě v Uherském Brodě platí první povodňový stupeň, krátkodobě byl naměřen i na Vsetínské Bečvě v Jarcové u Valašského Meziříčí. Očekává se zvýšení hladiny na dolním toku Moravy.

Hladiny řek v Čechách jsou setrvalé, nebo mírně klesají, uvedl ČHMÚ. Mírný vzestup zaznamenaly jen některé přítoky Labe - Vrchlice, Mrlina a Cidlina. Ledové bariéry se stále udržují na Berounce v Karlštejně a v Černošících. Ve Zbečně Berounka také stále dosahuje prvního povodňového stupně.

O víkendu byly ledové kry na Berounce hrozbou pro obyvatele na zhruba 20 kilometrech toku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám