Hlavní obsah

Muž ze zavalené studny zachráněn

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRASICE

Po patnácti hodinách usilovné práce se podařilo záchranářům vyprostit 72letého muže, který byl zavalen ve studni v obci Krasice na Prostějovsku. Muž se  v pondělí odpoledne pustil do opravy kopané studny o průměru asi jednoho metru, kolem 18. hodiny se na něj sesula zemina a kameny v okamžiku, kdy pracoval v šestimetrové hloubce.

Foto: Vojtěch Bártek

Protagonistky inscenace Orfeus v podsvětí - loni na náměstí.

Článek

"Vyrobil si tam dole bednění, které ale potom nevydrželo, ale které ho pak při sesuvu půdy a velikých kamenů částečně chránilo. Na dno studny si zavedl i hadici na odčerpávání vody, kterou jsme celou noc díky tomu mohli tahat ven, takže se neutopil. Dokonce měl na hlavě ochrannou přilbu," řekl jeden z hasičů, který byl na místě mezi prvními.

"Začali jsme s odstraňováním kamenů přímo studnou, ale do studny začaly padat další kameny a zemina. Podařilo se nám nasunout nad něj ochranný vak a zavést k němu hadici, jíž jsme pak celou noc tlačili do podzemí vzduch," dodal.

Muže se podařilo vyprostit štolou, kterou záchranáři přes noc vykopali. To byla jediná šance, jak se k zavalenému muži dostat. "Ať uděláme cokoli, kolem se hroutí další tuny materiálu. Nevidím to vůbec dobře, celá akce se může protáhnout až do rána," uvedl v pondělí večer jeden ze záchranářů.

Proto se rozhodli pro vykopání štoly. "Hasiči vykopali novou studnu, do které dali plastové skruže a v tunelu se k muži dostali. Vykopaná šachta byla asi čtyři metry od stávající studny a tunel se pomaličku svažoval až do hloubky šesti nebo sedmi metrů směrem ke studni. Šachtou pak vyhazovali ven kamení a hlína," popsala řešení Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Po dohodě s lékařem dostal po dvanácti hodinách tři doušky čaje v lahvi. Když se záchranáři k muži dostali, opatrně - kámen po kameni - začali uvolňovat jeho tělo. V akci v té chvíli bylo 30 záchranářů, kteří se sjeli z Prostějova, Olomouce a Přerova.

Lékaři se velmi obávali podchlazení, jelikož v hloubce, kde se muž nacházel, byla teplota 7-10 stupňů C.

Okolo úterní deváté hodiny dopolední záchranáři muže vyzvedli a předali připraveným lékařům.

Muž byl na hloubku zvyklý

Podle ředitele záchranky z Prostějova Pavla Holíka sice muž při závalu utrpěl rozsáhlé pohmožděniny, avšak jeho zdravotní stav byl po vytažení ze studny překvapivě dobrý. "Byl samozřejmě vyčerpaný a dehydrovaný, ale při vědomí. Na to, že byl patnáct hodin zavalený hluboko v podzemí, v chladném prostředí a ještě vzhledem k vysokému věku, je muž v dobrém stavu. Samozřejmě ohrožení na životě pořád trvá, protože má pohmožděné rozsáhlé části těla," řekl Holík.

Důchodce, který se i přes svůj vysoký věk stále živil opravami studen, zřejmě za své přežití může poděkovat dobré fyzické kondici. "Byl to fyzicky pracující člověk, což sehrálo důležitou roli. Navíc byl zvyklý pracovat v těchto hloubkách, takže několikahodinový pobyt pod zemí byl pro něj určitě menší psychickou zátěží než pro ostatní lidi," podotkl lékař.

Záchranná služba zraněného muže převezla do olomoucké fakultní nemocnice. "Podle předběžné domluvy bude hospitalizován na anesteticko-resuscitačním oddělení," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám