Hlavní obsah

Muž s detektorem kovů našel na Rakovnicku zlatý poklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovník

Maličkaté a titěrné, ale přesto velmi cenné. Přes dva tisíce let staré zlaté mince našel hledač pokladů na Rakovnicku. Nejmenší nemá ani půl centimetru v průměru, ale je nejvzácnější. Podle tamního muzea se jedná o nález nevyčíslitelné historické hodnoty.

Foto: Muzeum T.G.M. Rakovník

Archeoložka rakovnického muzea Kateřina Blažková s malou zlatou mincí z keltského pokladu.

Článek

„Na první keltskou minci narazil účastník jedné z našich muzejních přednášek. S detektorem kovů se šel projít do lesa, kde našel první z dvanácti zlatých statérů (tak se označuje starověká váhová jednotka a mince ze zlata, pozn. red.),“ potvrdila Kateřina Blažková, archeoložka Muzea T. G. M. v Rakovníku.

„Nález nám hned oznámil, takže jsme místo odborně prozkoumali a zabezpečili,“ dodala archeoložka.

Foto: Muzeum T.G.M. Rakovník

Soubor zlatých keltských mincí nalezených na Rakovnicku.

Skutečný unikát

„Mince jsou v hodnotě jednoho, třetiny a osminy statéru. Ta nejmenší, v hodnotě čtyřiadvacetiny statéru, má pouhé čtyři milimetry v průměru a jde o skutečný unikát. Její ražba totiž dosud nemá známé srovnání. Na líci má patrně páva a krásný ptačí motiv je i na rubu. Mince jsou navíc perfektně zachovalé, což naznačuje, že možná nebyly nikdy v oběhu,“ dodala archeoložka, která vyzdvihla počínání nálezce.

„S amatérskými hledači kovů i zájemci o historii a archeologii jsme v kontaktu už skoro dvacet let. Snažíme se je motivovat a vzdělávat, takže spolupráce s mnoha z nich funguje příkladně,“ uvedla Blažková.

Detektorář nalezl u Gdaňsku unikátní sekery z doby bronzové

Evropa

Mince mají nyní v rukách odborníci kvůli analýzám a posudkům. Veřejnosti tak zatím zůstávají nepřístupné. Nález představuje pro muzeum další významnou akvizici do tamních sbírek.

„Odborný posudek Národního muzea potvrdil, že se jedná o soubor unikátních bójských ražeb z našeho území z konce střední doby laténské. Jde o zcela první archeologicky dokumentovaný hromadný záměrně uložený soubor těchto mincí u nás,“ uvedla ředitelka muzea Magdalena Elznicová Mikesková a dokládala tak obrovskou kulturněhistorickou hodnotu nálezu.

Foto: Muzeum T.G.M. Rakovník

Ředitelka rakovnického muzea Magdalena Elznicová Mikesková (vlevo) a archeoložka Kateřina Blažková se souborem zlatých keltských mincí.

Než bude možné vzácné mince spatřit, mohou si zatím návštěvníci prohlédnout výstavu Záhada zlatých šperků, která byla prodloužena do konce června. Současně rakovnické muzeum zve na 2. ročník Pochodu Alice Garrigue Masarykové. Ten vede z Prahy do Lán a uskuteční se o víkendu 4. a 5. května.

„Pochod připomíná odkaz mimořádné osobnosti Alice Masarykové, dcery našeho prvního prezidenta a zakladatelky Československého červeného kříže. Od jejího narození uplyne letos už 145 let,“ upozornila Magdalena Elznicová Mikesková.

Česko má první keltské pivo. Vzniklo díky vědecké analýze

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám