Hlavní obsah

Muž navrhl na státní vyznamenání sám sebe

Novinky, zpe
Praha

Poslanci dostali doposud 22 návrhů na udělení státních vyznamenání. Mezi nimi se našel jeden kuriózní případ. Inženýr František Hájek totiž navrhl, aby 28. října dostal medaili on sám. Podle místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka (STAN) je to poprvé, kdy někdo nominoval sám sebe.

Foto: Petr Horník, Právo

Slavnostní ceremoniál udělování státních vyznamenání ve Vladislavském sále na Pražském hradě

Článek

Hájek v životopisu, který poslal do Sněmovny, uvedl, že od roku 1960 pracoval v oblasti dopravy a působil i na ministerstvu.

„Mimo jiné prosadil uzákonění povinného používání bezpečnostních pásů v osobních automobilech jako první stát v Evropě. Prosadil výrobu a montáž bílého (měsíčního) světla na železničních přejezdech, oznamujícího řidičům silničních vozidel, že se k přejezdu neblíží nějaký vlak,“ stojí v materiálu.

Podle místopředsedy dolní komory Gazdíka je to poprvé, kdy někdo navrhl sám sebe. „Nic takového jsme tu doposud neměli,“ podotkl.

Nominaci dostal i Klaus

Nominace ve čtvrtek řeší sněmovní podvýbor pro přípravu státních vyznamenání. Jeho šéf a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) se věci zasmál. „Když vás nikdo neohodnotí, musíte to udělat sám, ne?“ komentoval to.

Nominaci letos dostal například ještě exprezident Václav Klaus či básník a spisovatel Jan Zahradníček. Lidé mohou návrhy prostřednictvím poslanců podávat do konce dubna.

Anketa

Zaslouží si podle vás František Hájek státní vyznamenání?
ano
68 %
ne
32 %
Celkem hlasovalo 4105 čtenářů.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Ing. Jan Bartošek

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Reklama

Výběr článků

Načítám