Hlavní obsah

Muž jako jediný z kolegů přežil únik chemikálií v Plzni: Přišel jsem do práce a probral se na jipce

Plzeň

Letos uplynulo třináct let, co Luděk P. nastoupil do plzeňské firmy SUEZ. A právě třináctý pracovní rok mu přinesl obrovské štěstí v neštěstí. Byl totiž jedním ze čtyř zaměstnanců, kteří po úniku jedovatých chemikálií v areálu firmy skončili v nemocnici v bezvědomí. Jako jediný z nich se ale probral, ostatní zemřeli.

Foto: HZS Plzeň

Únik sirovodíku v Plzni

Článek

„Ještě mi to nedochází. Jsem rád, že jsem přežil, kamarádi takové štěstí neměli,“ řekl v pondělí Právu 55letý muž. Lékaři ho v neděli propustili z nemocnice do domácího ošetřování. „Cítím se dobře, ještě mě ale čekají nějaká vyšetření. Tak snad už jsem z nejhoršího venku,“ dodal.

Že nepřežili, jsem se dozvěděl až druhý den. Jsem z toho stále v šoku. Byli to kamarádi.
Luděk P., zaměstnanec firmy SUEZ

Ze samotné události si nic nepamatuje. „Přišel jsem do práce, a pak jsem se probral na jipce v nemocnici. Bylo to ještě ten pátek kolem šesté večer. Koukal jsem jako blázen, kde to jsem. Vůbec jsem netušil, co se stalo. Doktoři mně řekli, že jsem byl intoxikovaný po nadýchání chemikálií ve firmě,“ pokračoval Luděk P.

Čtvrtého muže ze Skvrňan se podařilo zachránit

Krimi

Zároveň mu řekli, že společně s ním skončili v nemocnici jeho tři kolegové. „Hned jsem se ptal, jak jsou na tom. Řekli mi, že jsou umístěni na jiných odděleních. Že nepřežili, jsem se dozvěděl až druhý den. Jsem z toho stále v šoku. Byli to kamarádi,“ řekl dále Luděk P. Na dotaz, jak si vysvětluje, že jako jediný ze čtveřice zůstal naživu, krčí Luděk rameny. „Zřejmě stál nade mnou ten správný svatý.”

Toxické látky na bázi síry unikly z areálu firmy, která se zabývá čištěním tekutých průmyslových kalů. Došlo k tomu na automatizované lince, která je nyní odstavena. Po úniku chemikálií zůstali v prostorách firmy čtyři lidé v bezvědomí, lékaři je na místě museli resuscitovat.

Únik sirovodíku v PlzniVideo: HZS Plzeň

Tři z nich v nemocnici následně zemřeli. Policisté případ šetří jako podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti a prověřují veškeré okolnosti. „Ve věci budou vyžádány znalecké posudky,” uvedla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Únik chemikálií v Plzni má třetí oběť. Muž zemřel v nemocnici

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám