Hlavní obsah

Muslimové se v Praze zúčastní katolické mše, odsoudí terorismus

Praha

Odsoudit nedávné teroristické útoky v Evropě a vyjádřit obavy z násilí chtějí ve středu na demonstraci v Praze čeští muslimové. Konat se bude od 18.00 před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech.

Foto: Jan Černý, ČTK

Kostel Nejsvětější srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad na pražských Vinohradech

Článek

Svolavatelka akce Romana Červenková z centra Al Firdaus řekla, že se muslimové v tichosti zúčastní mše v katolickém kostele, po ní budou na náměstí následovat projevy. Muslimové také chtějí položit ke kostelu svíčky a květiny a symbolicky kolem kostela se v kruhu držet za ruce.

Červenková očekává účast zhruba 200 muslimů. Na demonstraci také přečtou veřejné prohlášení zástupci Muslimské obce v Praze, Všeobecný svaz muslimských studentů a mládeže a centra Al Firdaus.

V kostele Nejsvětějšího Srdce Páně se muslimové v tichosti zúčastní mše tak, aby ji nenarušili. "Už se nedrží starokřesťanská disciplína, že by do kostela mohli jen pokřtění katolíci. To znamená, že nemáme komukoliv, kdo chce v dobré vůli přijít, bránit vstoupit do kostela," řekl kněz Jan Houkal, který v kostele působí. Další akci na náměstí podle něj povolila městská část Praha 3.

Houkal pozitivně vnímá snahu muslimů, kteří se chtějí distancovat od násilí, vyjádřit křesťanům solidaritu a striktně odmítnout teroristické útoky Islámského státu. Kromě zástupců muslimů promluví na náměstí také katolický farní vikář Petr Beneš, který bude mši v kostele sloužit.

Reklama

Související články

Pražští muslimové odsoudili útok v Nice

Pražští muslimové odsoudili čtvrteční útok ve francouzském městě Nice, při kterém zahynulo 84 lidí. Na svém webu to v pátek oznámila Islámská nadace v Praze....

Výběr článků

Načítám