Hlavní obsah

Musíte se semknout, vyzval ODS Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V Městském divadle v Brně začal v sobotu v poledne nevolební kongres Občanské demokratické strany. Náplň je jasná: přijít na recept, jak zastavit růst preferenci sociální demokracie. Hostem byl i bývalý šéf strany, prezident Václav Klaus.

Článek

Klaus na kongresu promluvil hned v sobotu po poledni. Vyzval stranu, aby se semkla, protože jen tak může veřejnost přesvědčit, že je dobrou volbou. "Máte demokraticky zvolené vedení, které pro volební úspěch udělá vše, co je v jeho silách," řekl Klaus.

Výhýbal se tomu, aby byl projev intepretován jako podpora nějaké strany či osoby. Kritizoval ale vládu, znovu zopakoval, že všechny krize řešil v souladu s Ústavou. Narážel tím na spory o výklad nejvyššího zákona s premiérem Jiřím Paroubkem a ministrem zdravotnictví Davidem Rathem.

Topolánek vyzval k odporu proti spolupráci s KSČM

Předseda ODS Mirek Topolánek v projevu ostře napadl ČSSD a její spolupráci s komunisty."Kam až dokázali sociální demokraté jít a jak dalece dokázali ustoupit komunistů, musí vyděsit každého slušného člověka v této zemi," řekl Topolánek

Vyzval ke vzniku demokratická nekomunistická aliance, do níž by se podle něj mohla zapojit i nekomunistická část ČSSD.

V projevu vyloučil velkou koalici se sociálními demokraty. Její cesta spolupráce s KSČM vede do pekel. Paroubek prý nepředstavil žádný program, jen hulvátsví a populismus.

S kritikou provázanosti ČSSD a KSČM na něj navázal i další host kongresu, předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. "Poslední týdny a měsíce jsme konfrontováni se skutečností, že extremistická strana, která se dodnes odmítá zřeknout stalinismu, už  nemá nulový koaliční potenciál. Slyšíme vážně míněné teze, že k vládnutí komunistů musí společnost 'dozrát'. Zítra komunisté, pozítří 'estébáci', až budeme všichni tak nějak 'zralejší a moudřejší'," uvedl Kalousek.

ODS představí kampaň

Účastníky sjezdu k dějišti zasedání přivedly modré turistické značky vedoucí doprava. Ty budou také částí předvolební kampaně, jejíž heslo bude "Společně po modré". Kromě této barvy se v krátkém šotu a grafice objevuje i oranžová barva.

ODS v žebříčku preferenci sice vede, má kolem 30 procent hlasů, ČSSD se na ti v posledních měsících ale dotahuje. Podle předsedy Mirka Topolánka by strana ve červnových volbách do Poslanecké sněmovny chtěla získat 36 procent hlasů.

Na kongresu se proto bude diskutovat o tom, jak účinně čelit Paroubkovu razantnímu stylu a jak srozumitelně představit program strany voličům. ODS už také představí některé prvky předvolební kampaně. V ní se chce zbavit nálepky arogantní strany jen pro bohaté.

Strana kampaň začala na začátku týdne, kdy představila Černou knihu ČSSD, v níž vypočítala kauzy, kterými největší vládní strana za posledních osm let prošla. [celá zpráva]

Reklama

Související články

ODS spočítala ČSSD její hříchy

V době, kdy předvolební horečka trochu předčasně nabírá na intenzitě, se představitelé nejsilnější opoziční ODS opřeli do vládní ČSSD. Občanští demokraté,...

ČSSD: ODS přivedla zemi do katastrofy

ČSSD se dva dny poté, kdy ODS zveřejnila Černou knihu hříchů ČSSD, rozhodla úder vrátit. V pátek premiér Jiří Paroubek a úřadující předseda ČSSD Bohuslav...

Výběr článků

Načítám