Hlavní obsah

Museli zhubnout na 60 kilo, ale stálo to za to. Stali se mistry ve streetliftingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mami, jedu na takovou soutěž, budu až večer. A pak zjistíte, že to vaše děcko je na mistrovství ČR v jakémsi záhadném sportu a veze domů medaili, napsala v sobotu večer na svůj Facebook maminka šestnáctiletého Jakuba Zachara z Bohumína na Karvinsku.

Studenti vyhráli mistrovství ČR ve streetliftinguVideo: archiv studentů

 
Článek

Ten se společně se svými dvěma spolužáky z druhého ročníku bohumínského Gymnázia Fr. Živného v sobotu zúčastnil mistrovství České republiky ve streetliftingu (odnož vzpírání, resp. silového trojboje – pozn. red.), které se konalo v Karviné na Střední škole techniky a služeb.

A všichni tři získali medaile. Přihlásili se totiž do váhové kategorie do 60 kilogramů, v níž soutěžili jenom oni tři. Takže se o titul mistra ČR utkali mezi sebou.

To ale v žádném případě nesnižuje jejich výkony. Navíc Lukáš Teichmann stanovil národní rekord, když zvládl sto kilogramů ve dřepu.

Muže s Downovým syndromem zatracovali. Teď je z něj úspěšný sportovec

Koktejl

Soutěži navíc předcházelo to, že museli všichni tři zhubnout na 60 kilogramů, což nebylo vůbec jednoduché, protože to, že budou závodit, se rozhodli měsíc před mistrovstvím.

„Byl to zpočátku takový hec, že to jako zkusíme. Věděli jsme, že Karviná mistrovství ČR ve streetliftu pořádá třetím rokem. Prostě jsme to chtěli, spíše ze srandy, zkusit,“ svěřil se šestnáctiletý Lukáš Teichmann, který získal zlatou medaili.

Nejhorší podle něj bylo to zhubnutí. „Musel jsem na závody zhubnout deset kilo. Naštěstí jsem hubnout začal už dříve, takže za ten měsíc, co jsme měli do závodů, už mi zbývalo jen pár kil,“ popisoval student.

„Na hubnutí jsem používal kalorické tabulky. Prostě jsem si do nich zapisoval veškeré jídlo a snažil se mít vyšší výdej než příjem. A povedlo se,“ dodal student, který by se rád v budoucnu stal právníkem.

Přišly i karamboly

Jeho kamarád Matěj Urbanek, poslední z trojice závodníků, přípravu ale nezvládl bez potíží.

„Bohužel týden a půl před závody jsem si přetáhl prsní sval a kvůli tomu mi rapidně klesly výkony, takže jsem nakonec skončil na druhém místě za Lukášem,“ líčil sedmnáctiletý student s tím, že prostě musel za tři týdny zhubnout šest kilo.

„Je mi jasné, že jsem se přetrénoval. Navíc jsem držel nízkosacharidovou stravu, hodně běhal, třeba i 15 kilometrů denně. Nebylo to příliš zdravé, proto už bych do toho nikdy nešel, necítil jsem se komfortně,“ uvedl Urbanek.

Foto: archiv studentů

Studenti vyhráli mistrovství ČR ve streetliftingu

„Nicméně mi to ukázalo i nové obzory. Mám v plánu si příští rok zkusit zaběhat půlmaraton,“ usmíval se mladík, který chce na vysoké škole studovat obor trenérství.

Všichni tři bohumínští studenti sportují už dlouho. Například Zachara s cvičením začínal v 11 letech.

„Chodil jsem čtyři roky do bohumínského oddílu juda. Od 15 let jsem pak cvičil v posilovně i doma, většinou pětkrát týdně. V tomto režimu jedu přes rok,“ vysvětloval, kde vzal na mistrovství fyzičku.

On samotný na závody musel zhubnout jen dvě kila. Nakonec získal bronzovou medaili.

Všichni se shodli na tom, že sportovat chtějí i v budoucnu. Baví je to a chtějí zůstat v kondici. Nebojí se ani dalších výzev. V plánu například mají zúčastnit se soutěže ve čtyřboji a za rok by na mistrovství ČR ve streetliftu chtěli startovat už s lepšími výsledky a ve vyšší kategorii.

Co je to streetlifting?

Jde o soutěž ve třech disciplínách: dřep s činkou, shyb s co nejvyšším závažím na opasku a klik na bradlech se zátěží. Každý soutěžící má tři pokusy, během kterých může danou zátěž zvyšovat.

Reklama

Související témata:
Streetlifting

Výběr článků

Načítám