Hlavní obsah

Mrznout bude další dva týdny, pak se oteplí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazivé počasí, na které si museli Češi zvykat během prvního týdne nového roku, neopustí naší republiku ani v nadcházejících 14 dnech. Příjemnější teploty lze očekávat až na přelomu ledna a února. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Lehce namrzlou hladinu využili rackové

Článek

V prvním týdnu letošního roku padaly teploty hluboko pod bod mrazu. Například v noci z pátku na sobotu na některých místech republiky naměřili dokonce až mínus 34,6 stupně. [celá zpráva]

Bude sněžit

Během následujících dvou týdnů se však situace příliš nezlepší. „Po teplotně podprůměrném prvním lednovém týdnu předpokládáme i následující dva týdny, tedy 9.1. až 22.1., podprůměrné,“ uvedli meteorologové.

„V těchto dvou týdnech lze očekávat i delší období celodenních mrazů a srážky převážně sněhové,“ stojí v měsíčním výhledu.

Rtuť v teploměrech by měla stoupat směrem vzhůru až na konci ledna. I tak by se ale průměrné denní teploty měly pohybovat mírně nad nebo pod nulou.

„Třetí a čtvrtý týden předpovědi (23.1. až 5.2.) by podle aktuálních předpokladů měly být teplotně průměrné se srážkami již většinou dešťovými, zejména v nižších polohách,“ konstatovali meteorologové.

Nadprůměrné srážky

Srážkově by měly být nadcházející čtyři týdny jako celek slabě nadprůměrné. „První týden předpovědi bude pravděpodobně srážkově nadprůměrný, další tři týdny by se měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 9. ledna do 5. února v letech 1981 až 2010 byla -1,5 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 34 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám